Ministrica Liz Truss kaže da će Britanija čuvati mir na Balkanu

12:28 / 26.05.2022.

Autor: I.B./Hina

Liz Truss

Liz Truss

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss izjavila je u Sarajevu da njena zemlja želi biti predvodnicom napora za očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu te da će se suprotstaviti utjecaju Rusije u toj regiji.

Truss je boravila u službenom posjetu BiH, a nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković novinarima je izjavila kako želi da Britanija bude predvodnica u osiguravanju mira kako se zločini poput opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici nikada više ne bi mogli ponoviti.

Najavila je posebni paket financijske potpore zapadnom Balkanu od 100 milijuna dolara do 2025. godine čiji je cilj pomoći ekonomski napredak a time i stabilnost regije, a upozorila je i na opasnost koju nosi rat u Ukrajini.

- Prijetnje Rusije povratkom u mračne dane moraju biti zaustavljene, kazala je Truss dodajući kako je jasno vidljivo i rusko miješanje u unutarnje poslove BiH.

Istaknula je kako je sada najvažnije pomoći Ukrajini, a ujedno biti siguran da će Putin izgubiti rat kojega je započeo te da Rusija biše nikada neće moći predstavljati prijetnju miru.

- Nećemo im pomoći tako što ćemo se dodvoravati Putinu, kazala je Truss dodajući kako je Ukrajini uz pomoć u oružju potreban i novi Marshallov plan za obnovu.

Strašnim je ocijenila pokušaj Rusije da glad koristi kao oružje te je poručila kako Putin mora ukinuti blokadu izvoza ukrajinskog žita kao i da ne dolazi u obzir bilo kakvo ukidanje sankcija Rusiji ili "dodvoravanje koje bi Putina učinilo jačim".

Velika Britanija, kako je kazala Truss, ostaje opredijeljena podržati mir i stabilnost na zapadnom Balkanu i suprotstaviti se malignom utjecaju Rusije u toj regiji.

Vlada Borisa Johnsona uvela je ranije ove godine sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović označivši ih odgovornima za provedbu politike kojom se podriva Daytonski sporazum i prijeti secesijom RS.

Truss je u četvrtak rekla kako će se s takvim kaznenim mjerama nastaviti protiv svih onih koji podrivaju mir i stabilnost u BiH.

Kazala je i kako se izbori u listopadu motraju održati po postojećim pravilima.

Ministrica Turković izjavila je da je regija zapadnog Balkana na važnoj prekretnici između napreka ka članstvu u euroatlantskim integracijama i destablizacije cijele Europe.

Kazala je kako definitivno postoji opasnost od prelijevanje sukoba u Ukrajini na regiju, a stanje dodatno kompliciraju blokade unutar BiH kao i secesionistički planovi vlasti u RS.

- Suočavamo se s daljim pogoršanjem političke situacije, upozorila je Turković dodajući kako BiH stoga danas treba odlučnu potporu prijatelja iz međunarodne zajednice, uključujući dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!