11:44 / 14.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila sućut u povodu smrti Igora Mandića

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je danas ujutro sućut obitelji u povodu smrti književnika i kritičara Igora Mandića i kazala da će se teško pojaviti netko tko je tolik moćan u kritiziranju drugih i sebe.

- Zatekla nas je vijest bez obzira na njegove visoke godine, pogotovo što je Igor Mandić do zadnjeg trenutka bio prisutan sa svojim britkim kritikama, kazala je ministrica.

- Teško će se na našoj kulturnoj sceni pojaviti netko tko je tolik moćan u kritiziranju drugih i sebe i koji nas je povlačio u svojim razmišljanjima o književnosti, društvu i kulturi, istaknula je.

Ministrica je napomenula da je Mandić, koliko god znao biti oštar prema drugima, jednako znao biti autoironičan te da su njegova promišljanja i otkivanja u prvom redu književnih svjetova poticaj svima da urone u čitanje pa onda i u razmišljanje o književnosti.

Istaknuti književni kritičar, pisac i esejist Igor Mandić umro je jučer u Zagrebu u 83. godini.

Mandić je obilježio hrvatsko novinarstvo u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, bio je dugogodišnji suradnik mnogih televizijskih i radijskih postaja, a objavljivao je socio-kulturološke feljtone, eseje, polemike i književne kritike. Od 1970. do danas objavio je više od 30 knjiga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!