12:22 / 23.11.2020.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Ministrica oružanih snaga Francuske u posjetu Hrvatskoj

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković u službeni je posjet primio ministricu oružanih snaga Francuske Florence Parly. S njom je razgovarao i ministar Banožić.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Banskim je dvorima u službeni posjet primio ministricu oružanih snaga Francuske, Florence Parly. Ministricu Parly, primio je i ministar obrane RH, Mario Banožić.


➡️ Banožić o nabavi aviona: Sve zemlje su jednake
➡️ Tabak: O postupku nabave vojnih aviona malo se zna 

Na sastanku se razgovaralo o suradnji dviju zemalja pri čemu je izražena želja za intenziviranjem buduće suradnje na području obrane i sigurnosti, a posebno u kontekstu novih europskih obrambenih inicijativa.

Istaknuto je da Europski višegodišnji financijski okvir predviđa sedam milijardi eura za Europski obrambeni fond, što je hrvatska strana ocijenila kao priliku za suradnju francuskih i hrvatskih tvrtki.

- Francuska svakako može pomoći svojim iskustvom da se i hrvatske tvrtke pokušaju uključiti u Europski program za razvoj obrambene industrije, rekao je ministar Banožić.

- Republika Hrvatska smatra Francusku Republiku vrijednom saveznicom s kojom već godinama razvijamo dobre odnose temeljene na povjerenju, istaknuo je ministar Banožić, zahvalivši ujedno na potpori Francuske Republike tijekom pristupanja RH u NATO, a kasnije i Europskoj uniji te suradnji tijekom priprema i tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.
"