08:25 / 03.05.2018.

Autor: I.M./HRT

Ministrica Pejčinović-Burić o odnosima sa Srbijom, Slovenijom i BiH

-

-

Foto: - / -

Tihomir Vinković u emisiji HR-a U mreži Prvoga ugostio je potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.
Može li se očekivati smirivanje  odnosa Hrvatske i Srbije unatoč najavama iz Beograda o spremnosti na  diplomatski rat? Kakvo će stajalište zauzeti Europska komisija poslije usmenog obrazlaganja obiju strana u slučaju slovenske pritužbe da Hrvatska krši pravo EU zbog nepriznavanja arbitražne odluke o granici? Hoće li skorašnje preuzimanje predsjedanja Vijećem Europe ojačati vanjskopolitički položaj Hrvatske?

O tome je u emisiji ''U mreži prvog'' Tihomir Vinković razgovarao s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić. 

Ministrica je potvrdila kako neće biti daljnjih zaoštravanja odnosa sa Srbijom. Naglasila je kako je retorika kojoj smo zadnjih dana svjedočili sa srbijanske strane bila skandalozna i neprimjerena diplomatskom žargonu. No, to nije razlog da se ide na tešku mjeru u vanjskopolitičkim odnosima - da se povlači veleposlanika. Želimo graditi dobre odnose sa svim susjedima i mislimo da zaista nema razloga više ići ovakve prepirke. Pri tom moramo reći da nije primjereno da dobivamo lekcije od strane režima koji rehabilitira Nedića i slične zločince iz Drugog svjetskog rata. 

Ministrica je izjavila kako se od početka rada Vlade Andreja Plenkovića radi na odnosima sa svim susjedima i pritom su odnosi sa Srbijom najsloženiji i imamo najviše otvorenih pitanja koja su vezana uz odnose iz prošlosti. Prvenstveno je naglasila pitanje nestalih. Rekla je kako su informacije koje smo do sada dobivali nevažne ili one koje već imamo te da napredak očekuje nakon sastanka koji bi se trebao održati sljedeći tjedan.

Tu je i pitanje zaštite naše hrvatske nacionalne manjine. Ovo što se događalo zadnjih dana ponovno je dovelo u pitanje njihovu sigurnost. Treba raditi na poboljšanju položaja naše manjine u Srbiji. U ovom trenutku se ne može uspoređivati politički status nacionalnih manjina na jednoj i drugoj strani. Treba inzistirati da Hrvati dobiju svoje političke predstavnike u Skupštini Republike Srbije, izjavila je ministrica Pejčinović-Burić. 

Komentirajući jučerašnje saslušanje Hrvatske i Slovenije pred sudom Europske komisije na temu slovenske tužbe protiv Hrvatske, ministrica je rekla kako je bilo zanimljivo vidjeti da se Slovenija najviše poziva na kršenje vladavine prava, a upravo su oni ti koji su grubo prekršili arbitražni sporazum kad je on još bio na snazi i grubo su prekršili pravila arbitraže.

Mi mislimo da nije trebalo ići na sud i s obzirom da je arbitraža bila tako grubo kompromitirana i prekršena, trebali smo kao dvije članice EU i NATO-a sjesti za stol i dogovoriti se. Nudili smo rješenja i protokol po kojem smo mogli vrlo jednostavno dogovoriti pitanje granice. Ministrica je uvjerena da će sud 16. lipnja zaključiti ono što mi tvrdimo svo ovo vrijeme - s obzirom da arbitražna odluka nije implementirana, nije moglo biti bilo kakve promjene na terenu te se mora poštivati granica iz 1991. godine koju je utvrdila Badinterova komisija. Iznimno joj je žao što je Slovenija odustala od dogovora iz 2005. o nekažnjavanju ribara i s jedne i druge strane. Ono što su oni uveli u ovaj slučaj, mislimo da nije dobro ni za međususjedske odnose i ni za ljude koji žive s jedne i s druge strane granice, posebno u ovom morskom dijelu gdje su ribari tradicionalno ribarili. Trebamo ih pustiti da rade svoj posao. Izrazila je nadu da će nakon izbora u Sloveniji koji su u lipnju doći vlada s kojom će se moći sjesti za stol i razgovarati.

Govoreći o sve glasnijem protivljenju izgradnji Pelješkog mosta iz Bih i Izetbegovićevim najnovijim izjavama, ministrica je rekla da se i tu radi o predizbornoj kampanji koja vrlo rano počela. Ministrica je ustvrdila kako je Pelješki most sagrađen na hrvatskom teritoriju te da su u obzir uzete sve njihove zabrinutosti.

Hrvatska nikad nije namjeravala osporavati nešto što spada u zonu neškodljivog pristupa međunarodnim vodama. Treba se prisjetiti 1991. kada je Hrvatska bila napadana i iz BiH i iz Srbije, a u isto to vrijeme Hrvati su svojim glasom na referendumu presudili da BiH bude neovisna i samostalna država. Hrvatska nikada ni na bilo koji način nije dovela u pitanje stabilnost i suverenitet te zemlje, istaknula je ministrica. Izetbegovićeve objede nazvala je neprimjerenima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!