Nove bolničke jedinice važne za turistički Split

19.07.2022.

Zadnja izmjena 18:45

Autor: HRT/Hina/Dnevnik/IMS

ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. Julije Meštrović

ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. Julije Meštrović

Foto: Dnevnik / HRT

U Splitu je već otvoren prvi dio Objedinjenog hitnog bolničkog prijama. Projekt stoji više od 65 milijuna kuna. Pri kraju su građevinski radovi za novi Regionalni transfuzijski centar.

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović je rekao da će druga faza Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split i Regionalni transfuzijski centar biti završeni do ljeta 2023. godine.

- Ovo znači veliki napredak za kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga svim hitnim pacijentima, posebno životno ugroženima, naglasio je ravnatelj Meštrović. 

- Poznato je da su hitni prijami KBC-a Split najopterećeniji odjeli takve vrste u Hrvatskoj. Osobito naš hitni kirurški prijam koji sad radi u ovom dijelu objedinjenog hitnog bolničkog prijama ovog dijela koji je uređen. Mi sada, ljeti, imamo oko 70 posto više pacijenata na dan. Imamo i dvostruko više hitnih operacija na dan. Većina tih pacijenata, naravno, dolazi zbog ozljeda. Ja mogu samo još jednom pohvaliti osoblje koje je izvanredno organizirano i motivirano, a vidite i naše sugrađane i pacijente, sve se odvija daleko jednostavnije i protočnije nego što je to bilo ranije u ovim starim prostorima, istaknuo je. 

- Druga faza radova je počela tjedan dana nakon što je otvoren prvi dio. Sve će biti dovršeno do srpnja iduće godine i mi ćemo krenuti u novu turističku sezonu s OHBP-om dovršenim u cijelosti, a istovremeno ćemo dovršiti Regionalni transfuzijski centar, istaknuo je.

Nakon dugo vremena danas je u KBC-u Split hospitalizirano 48 novooboljelih od Covida.

Ministrica Nataša Tramišak u Splitu

Ministrica Nataša Tramišak u Splitu

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Ministrica Tramišak: Za splitski KBC osigurano 225 milijuna kuna

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak je prilikom posjeta splitskom KBC-u izjavila da je za razvojne projekte u toj zdravstvenoj ustanovi osigurano 225 milijuna kuna.

- Zadovoljstvo mi je spomenuti šest velikih i značajnih projekata za KBC Split u vrijednosti od 225 milijuna kuna, rekla je Tramišak novinarima u splitskom KBC-u na Firulama. Po njezinim riječima, KBC Split je jedan od predvodnika realizacije unaprijeđena zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj.

Posjetila je Objedinjeni hitni bolnički prijem KBC Split čija je prva faza, kako je rekla, završena, a potom je posjetila i gradilišta Regionalnog transfuzijskog centra na Križinama. Regionalni transfuzijski centar u Splitu važan je i za susjedne županije to jest za jadransku Hrvatsku, istaknula je Tramišak.

Ministrica Tramišak je posjetila i sjedište Splitsko-dalmatinske županije gdje je županu Blaženku Bobanu uručila ugovor vrijedan 20,7 milijuna kina za projekt Jadranski regionalni znanstveni centar za razvoj vještina na području STEM-a, IKT-a (Informacijske i komunikacijske tehnologije), poduzetništva i aktivnog građanstva. 

Ministrica Tramišak ocijenila je da je svaki ugovor koji je donesen u Splitsko-dalmatinsku županiju rezultirao povećanjem kvalitete života. Vidimo kako se svi ugovori koje donesemo realiziraju i mijenjaju kvalitetu života u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Vjerujem kako će i ovaj vrijedan gotovo 21 milijun kuna učiniti upravo to, poručila je Tramišak.

Taj projekt je kreiran u suradnji s Ličko-senjskom županijom i s punim pravom se može reći kako je Splitsko-dalmatinska županija jadranski regionalni centar u STEM zanimanjima, dodala je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!