10:14 / 25.02.2018.

Autor: D.M./HRT

Minusi diljem zemlje, snijeg i u Dubrovniku - najgore tek dolazi!

Šibenik (Dusko/JaramazPIXSELL)

Šibenik (Dusko/JaramazPIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Najniža temperatura u 6 sati izmjerena je na Zavižanu -17 stupnjeva. U ostalim gradovima temperatura je od -9 u Gospiću do -3 u Rijeci, a na Jadranu od -4 do 4 stupnja.
U Hrvatsku je stigao val polarne hladnoće pa su izdana upozorenja najvišeg stupnja. Najniža  temperatura izmjerena je na Zavižanu, -17 stupnjeva Celzijevih. Snijeg ponovno pada u Gorskom kotaru. U Delnicama je održan sastanak Kriznog stožera, na koji je stigao i premijer Plenković.

Ispod nule bilo je i u gotovo svim većim gradovima: u Gospiću -9, u Varaždinu -8, a u Zagrebu -7. Temperature ispod nule su i na moru: Rijeka -4, a Šibenik -2. Snijeg je padao i na samom jugu Hrvatske. Iznad nule bilo je samo u Splitu i južnije od njega.Snijeg je počeo padati i u Dalmaciji - u Šibeniku, Splitu i Dubrovniku te brojnim drugim manjim mjestima. Iako su se krovovi zabijeljeli, ne očekuje ga se više od nekoliko centimetara. Zimske službe spremno su ga dočekale i čiste prometnice. U Zadru i Puli nema snijega, ali nisu ih zaobišle niske temperature i kiša.Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje poručuju predstavnicima lokalne i područne uprave da budu u pripravnosti. Zbog najave ekstremnih zimskih uvjeta, Ministarstvo za demografiju objavilo je plan zbrinjavanja beskućnika. Velika hladnoća opasna je za zdravlje, preporuke liječnika pročitajte ovdje.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je da odluku o održavanju ili neodržavanju nastave donosi škola zajedno s osnivačima ovisno o situaciji. Pri procjeni prioritet mora biti sigurnost učenika i nastavnika. Plan nadoknade nastave izraditi će škole nakon što se stanje normalizira, stoji u preporuci iz Ministarstva.

Snijeg i bura i dalje otežavaju vožnju u Lici, Gorskom kotaru i dijelu Dalmacije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!