MIP odlučuje o zahtjevu P. Pripuza da HDZ-ovu Jenkaču skine iminitet

22.02.2023.

10:50

Autor: M.Š./Hina/HRT

Siniša Jenkač

Siniša Jenkač

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u srijedu odlučuje o zahtjevu poduzetnika Petra Pripuza, temeljem privatne tužbe, da zbog kaznenog djela klevete skine imunitet HDZ-ovu zastupniku Siniši Jenkaču.

Zastupnika HDZ-a i gradonačelnika Novog Marofa, Pripuz preko svojih odvjetnika tereti zbog izjave koju je u svibnju prošle godine izrekao na lokalnom radiju, a, kako tvrdi, s ciljem da mu nanese štetu ugledu i časti, svjestan da iznosi neistine vezano za Pripozovo poslovanje s otpadom.

MIP će o spomenutom zahtjevu za skidanjem imuniteta Jenkaču, temeljem Pripuzove privatne tužbe, odlučivali na elektroničkoj sjednici, bez javnosti, no prema dostupnim informacijama Hrvatskom saboru će predložiti da Jenkaču ne skida imunitet.

Naime, praksa je tog tijela da u slučajevima privatnih tužbi zastupnicima imunitet "ostaje".

To ne znači da zastupnike oslobađamo krivice, tužitelji ih mogu tužiti kad im istekne mandat, jer za trajanja imuniteta ne teče zastarni rok, objasnio je predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Svoj stav MIP će poslati Saboru koji će donijeti konačnu odluku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!