16:15 / 15.10.2020.

Autor: M.M./Hina

MIP odobrio Ostojiću mirovanje mandata, odbio Grmojin zahtjev za ukidanje imuniteta

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odluke MIP-a na glasanju će sutra potvrditi i saborski plenum.
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) odobrilo je SDP-ovcu Rajku Ostojiću da u mirovanje stavi svoj zastupnički mandat, dok je zahtjev Mostova Nikole Grmoje da mu se ukine imunitet odbacilo kao neosnovan.

O Ostojićevu zahtjevu na sjednici MIP-a nije bilo rasprave, a tko će ga zamijeniti u Saboru još nije poznato jer Klub SDP-a nije dostavio prijedlog.

Rajko Ostojić objavio je nakon izbora Peđe Grbina za predsjednika SDP-a da stavlja svoj saborski mandat u mirovanje do završetka lokalnih izbora 2021., podsjetivši da Grbin nije bio njegov izbor. Tada je predložio i da se za potpredsjednika Sabora, umjesto njega, imenuje netko drugi, što je Klub SDP-a i napravio imenujući Sabinu Glasovac.

MIP je na sjednici također kao neosnovan odbacio zahtjev Nikole Grmoje (Most) da sam sebi ukine zastupnički imunitet.

- To je jedan jasan pokušaj zlouporabe MIP-a za političke obračune kojima nećemo biti partneri, osim toga formalno on nije ovlašteni predlagatelj za ukidanje imuniteta, rekao je predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Objasnio je da Grmoja nije ovlašten za podnošenje zahtjeva za ukidanje vlastitog imuniteta, nego da zahtjev može podnijeti nadležno državno tijelo ili privatni tužitelj koji uz zahtjev mora priložiti i dokaz o podnesenoj tužbi nadležnom sudu.

Nikola Grmoja zatražio je da mu se ukine zastupnički imunitet kako bi ga premijer Andrej Plenković i DORH mogli kazneno goniti ako smatraju da je iznio bilo što neistinito o aferi "Sabljak" i trošenju novca u veleposlanstvima.

Odluke MIP-a na glasanju će sutra potvrditi i saborski plenum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!