11:49 / 05.07.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

MIP predložio skidanje imuniteta Vinku Grgiću

Vinko Grgić

Vinko Grgić

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) većinom glasova predložilo je u ponedjeljak Hrvatskom saboru da se zastupniku Vinku Grgiću skine imunitet na zahtjev europskog javnog tužitelja. Ured europskog javnog tužitelja zatražio je od Sabora skidanje imuniteta Grgiću radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u primanje mita te zloporabe položaja i ovlasti, što je prvi slučaj da se iz EU-a traži skidanje imuniteta zastupniku u Hrvatskom saboru.

Ured je u zahtjevu naveo da na temelju kaznene prijave MUP-a postoji osnovana sumnja da je Grgić kao gradonačelnik Nove Gradiške u razdoblju od listopada 2018. do veljače 2021. počinio kazneno djelo primanja mita i zloporabe položaja, čime je grad oštećen za najmanje 90.624 kune, a Kohezijski fond EU-a za najmanje 427. 228 kuna. Stoga treba provesti daljnju istragu kako bi se odlučilo hoće li se podignuti optužnica, izvijestio je predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Riječ je o projektu izgradnje reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški vrijednog 5,4 milijuna kuna, od čega je 4,2 milijuna kuna europskih sredstava. Grgiću je već skinut imunitet u rujnu prošle godine na zahtjev DORH-a vezano uz malverzacije u aferi Janaf i solarna postrojenja, dok je sada riječ o reciklažnom dvorištu.

- Ovdje je u pitanju prijedlog za pokretanje kaznenog postupka za, kolokvijalno gledano, namještanje javnog natječaja za uređenje reciklažnog dvorišta i nabavu opreme, sličan je modus, međutim različiti su subjekti, različiti su iznosi,  a različiti su i financijeri. Dakle, potpuno različit postupak od onog o kojem je i MIP i Sabor odlučivao prošle godine, rekao je Robert Jankovics, predsjednik MIP-a.


Protiv skidanja imuniteta bio je jedino član MIP-a Daniel Spajić (DP), jer se ne slaže da to treba rješavati europski javni tužitelj.

Ako nama EU i europska tužiteljica moraju rješavati probleme, onda mi kao država nismo neovisni i naše nam pravosuđe uopće ne treba, znači da ne upravljamo svojim procesima, ustvrdio je Spajić koji smatra da Hrvatska mora taj slučaj riješiti sama.

Ured europskog javnog tužitelja formirale su članice EU-a 2017. godine, počeo je s radom u lipnju 2021., pa je zahtjev Hrvatskom saboru među prvima upućenim iz tog ureda.

Grgić je nekadašnji SDP-ov zastupnik, a sada nezavisni, koji je na nedavnim lokalnim izborima ponovno izabran za gradonačelnika Nove Gradiške.

O skidanju imuniteta Grgiću zastupnici u Hrvatskom saboru glasat će idućeg tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!