17:16 / 17.09.2020.

Autor: HRT

MIP skinuo imunitet trojici saborskih zastupnika

Foto:Davor Puklavec/PIXSELL

Foto:Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstva (MIP) na svojoj je sjednici poslijepodne skinulo saborski imunitet za Dražena Barišića (HDZ), Vinka Grgića (SDP) i Darka Puljašića (HDZ).
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstva (MIP) na svojoj je sjednici poslijepodne skinulo saborski imunitet za Dražena Barišića (HDZ), Vinka Grgića (SDP) i Darka Puljašića (HDZ).

Zahtjev za skidanjem imuniteta Barišiću i Grgiću poslao je DORH. Njih dvojica spominju se među onima koji su obuhvaćeni velikom policijskom akcijom koja je jutros pokrenuta. MIP je odlučio i o zahtjevu za odobrenje lišavanja sa slobode Barišića i Grgića.

- Temeljem saznanja predložili smo dnevni red s jednom točkom koja se zvala "Rasprava o davanju odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv Barišića i Grgića". Od 13 sati Mandatno-imunitetno povjerenstvo zaprimilo je prijedlog DORH-a da na današnju sjednicu uvrstimo još jednu točku koja se odnosi na pokretanje postupka protiv zastupnika Darka Puljašića, a 20 minuta prije sjednice smo zaprimili od DORH-a zahtjev da se za Barišića i Grgića traže odobrenje za lišenje slobode i odrađivanje istražnog zatvora, rečeno je na sjednici Povjerenstva na kojoj je istaknuto da ono "ne ulazi u meritum kaznenih djela".

Govoreći o prijedlogu da se i trećem zastupniku, Darku Puljašiću, skine saborski imunitet, predsjednik MIP-a naglašava da je tu riječ o nastavku kaznenog postupka iz 2018. godine.

- Ovo sigurno nije ugodno. Želim se nadati da su sve optužbe neutemeljene, ali iz svega što sam pročitao to ne izgleda tako. Oporba i vlast su jednoglasno donijeli to da se donese prijedlog Saboru da se skinu imuniteti i da se istražni zatvor odredi za one koje za koje je DORH to zatražio, rekao je Robert Janković, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva.


Nisu prošla ni dva mjeseca od konstituiranja desetog saziva Sabora, a neki zastupnici već ostaju bez imuniteta, a mogli bi i bez slobode.

Nakon jutrošnjeg zahtjeva za ukidanjem imuniteta, kasno poslijepodne u Sabor je stigao i zahtjev za lišavanjem slobode i određivanje istražnog zatvora za dvojcu zastupnika.

Da bi Barišić i Grgić bili uhićeni, sve to treba potvrditi i Sabor glasovanjem na plenarnoj sjednici, što će se dogoditi sutra u 10.00 sati. Nakon toga dvojca zastupnika prestaju biti saborski, ali i dalje ostaju problem svojih stranaka zato što one moraju odrediti njihove zamjene u Saboru.

Tu je u nepovoljnijoj situaciji HDZ zbog „tanke” većine od 76 ruku, ali posao mu je olakšao Dražen Barišić koji jer svoj mandat stavio u mirovanje i tako omogućio HDZ-u da krene u traženje zamjenskog zastupnika koji će prisegnuti već sljedeći petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!