12:45 / 15.06.2020.

Autor: HRT/Hina

MIP ukinuo imunitet Vargi radi kaznenog postupka

Siniša Varga (foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Siniša Varga (foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u ponedjeljak je na zahtjev DORH-a jednoglasno i bez rasprave ukinulo imunitet zastupniku Siniši Vargi.
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u ponedjeljak je na zahtjev DORH-a jednoglasno i bez rasprave ukinulo imunitet zastupniku Siniši Vargi radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja.

Vargu (BM 365) se sumnjiči da je u vrijeme dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) naručivao nepotrebne studije u kojima su analizirani irelevantni podaci.

- USKOK je na temelju kaznene prijave MUP-a te iz rezultata izvida zaključio kako postoji osnovana sumnja da je Siniša Varga kao ravnatelj HZZO-a počinio kazneno djelo. Držeći se dosadašnje prakse, predlaže se davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka, rekao je predsjednik MIP-a Žarko Tušek.

Kazneni postupak protiv zastupnika može se voditi samo za kazneno djelo za koje je MIP dao odobrenje, a prema dosadašnjoj praksi, MIP uvijek ukida imunitet zastupniku kada to zatraži DORH.

Prijava protiv Varge podnesena je nakon raspuštanja Sabora sredinom svibnja pa će odluku MIP-a o ukidanju imuniteta Sabor naknadno potvrditi.

Varga je bio ravnatelj HZZO-a od travnja 2012. do lipnja 2014., nakon čega je u Vladi premijera Zorana Milanovića imenovan nasljednikom Rajka Ostojića na mjestu ministra zdravstva.

Mandat ministra zdravstva u Milanovićevoj Vladi Varga je odradio do kraja. Iako je u posljednji saziv Sabora ušao kao zastupnik SDP-a, iz stranke je izašao u kolovozu prošle godine, nastavivši mandat kao nezavisni zastupnik, a zatim kao član BM 365 - Stranke rada i solidarnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!