07:45 / 24.03.2018.

Autor: S.M./HRT

Mirando Mrsić isključen iz SDP-a

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mrsić je kratko bio na sjednici Predsjedništva, gdje je zatražio pismeno obrazloženje zbog kojega to tijelo traži povlačenje njegova prijedloga izmjena Zakona o doprinosima.
Glavni odbor SDP-a je s 40 glasova za i sedam protiv izbacio Miranda Mrsića iz stranke na prijedlog Predsjedništva stranke jer je, suprotno njegovoj odluci, odbio iz procedure povući svoj prijedlog zakona o doprinosima.

Mrsić
je potom izjavio da nije povukao svoj prijedlog jer nije dobio nijedan argument koji bi osporili njegov stav da su ti prijedlozi  socijaldemokratski i da ih treba uputiti u proceduru. Drago mi je da nisam podlegao svim pritiscima koji su bili ovih dana da povučem ove zakone, koji su u korist radnika. Ovo je bila jedna politička smjena gdje se očekivao samo razlog da se ta odluka donese na Predsjedništvu. Međutim, ovo nije kraj. Trendovi koji su loši, nažalost će se nastaviti i dalje. Samo je pitanje vremena kada će u SDP-u doći do moralnog, kadrovskog i političkog provjetravanja, a tada ću se vratiti u SDP. Izjavio je to između ostalog Mrsić nakon što ga je Glavni odbor SDP-a isključio iz stranke.

Prijepodne su za prijedlog na Predsjedništvu glasovali svi nazočni članovi toga tijela osim Biljane Borzan, koja je bila suzdržana. Na sjednicu nisu došli Bojan Glavašević, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Boris Lalovac.


Ubrzo je slijedio sastanak Glavnog odbora SDP-a. Na dijelu zatvorenom za javnost to tijelo odlučivalo je o isključivanju Miranda Mrsića iz stranke.

Svoje stajalište o eventualnom isključivanju Mrsića izrazio je jedan od članova Predsjedništva SDP-a, Bojan Glavašević.

Mrsić, član Glavnog odbora SDP-a, bio je na sjednici Predsjedništva stranke  kratko. Zatražio je pismeno obrazloženje o tome zašto to tijelo traži povlačenje njegova prijedloga te potom otišao.

Tražim da Predsjedništvo da pismeno obrazloženje zašto traži povlačenje zakona o doprinosima iz procedure. Neozbiljno je tražiti od mene očitovanje, a da ne znam razlog zbog kojeg bi taj zakon trebalo povući. S druge strane, ako Predsjedništvo unatoč tome što mi nije dostavilo pismeno obrazloženje razloga za povlačenje ovog zakona, donese sankcije, to znači da je to politički obračun sa svima onima koji misle drugačije i razmišljaju da socijaldemokracija treba stanovati u zgradi na Iblerovu trgu, ističe Mrsić.

Zakon je dobio široku podršku, iza njega su sindikati, nevladine udruge, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i 22 zastupnika SDP-a. Još uvijek ne znam razloge zbog kojih Predsjedništvo smatra da ovaj zakon treba povući i u čemu su u neskladu s programom SDP-a, socijaldemokracijom i samim SDP-om, zapitao je Mrsić.

Ne znam kakav je prijedlog zakona s kojim će ići stranka, a moj prijedlog ide za tim da sankcionira lošu praksu u Hrvatskoj da ljudi dobivaju ugovore na određeno vrijeme. Po mom prijedlogu, poslodavac će moći birati hoće li dati ugovor na određeno vrijeme pa će mu to biti skuplje ili će mladom čovjeku odmah dati ugovor na neodređeno vrijeme pa neće imati dodatnog troška, objasnio je.

Jelušić: Mrsić je uputio svoj prijedlog u Sabor iako je znao za prijedlog SDP-ove akcijske radne grupe za rad i mirovinski sustav

Dolazeći na sjednicu, član Predsjedništva Ivo Jelušić objasnio je da je SDP-ova akcijska radna grupa za rad i mirovinski sustav, vidjevši Mrsićev prijedlog, predložila bolji te da je Mrsić, iako je to znao, u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog. Jelušić ističe da je prijedlog akcijske grupe bolji jer daje mogućnost da poslodavci koji bi zaposlili mlađe od 35 godina budu oslobođeni plaćanja doprinosa, čime bi se potaknuli da zapošljavaju na neodređeno.

Na početku sjednice Glavnog odbora predsjednik stranke Davor Bernardić rekao je da je evidentno da Hrvatska treba SDP, a mi poručujemo da smo tu, spremniji nego ikad po treći puta preuzeti odgovornost.

Istaknuo je i da je SDP nakon konvencije okrenuo novu stranicu te da je svoje odluke donio i neće više reći ne mogu, možda ili mislim da ne mogu. Mogu, hoću i moram. Naša zemlja treba političare koji su spremni raditi za druge, a ne za sebe i svoj džep. Naša zemlja treba proje svega ljude u politici, a Hrvatska treba Vladu uz ljude i za ljude. U mom timu koji će graditi jaču, sretniji i bolju Hrvatsku ima mjesta samo za one dobronamjerne, ali spremne i odlučne braniti socijaldemokratske vrijednosti te biti na raspolaganju 24 sata dnevno građanima ove zemlje. Sve je na nama, poručio je Bernardić.

SDP raste i nastavit će rasti, uvjeren je Bernardić iako ankete zadnjih nekoliko mjeseci pokazuju trend pada potpore građana SDP-u. Poručio je i da je pred SDP-om period borbe za Hrvatsku. Bit će teško i čeka nas puno posla jer smo svjedoci da ova nesposobna Vlada ne provodi reforme, nije odgovorna i ne brine za čovjeka, ocijenio je Bernardić, dodavši da bi čovjek trebao biti u fokusu jer to znači slobodu i jednakost za svakog pojedinca bez obzira na vjersko, nacionalno ili seksualno opredjeljenje. U Hrvatskoj se više niti jedna žena ne smije osjećati nezaštićeno ili nesigurno. Moramo im omogućiti da slobodno rade i žive, bez straha i posljedica, ističe šef SDP-a.

Ponovio je da i da SDP podržava ratifikaciju Istanbulske konvencije bez ograda.

Predsjedništvo je predložilo i smjenu glavnog tajnika stranke Zvane Brumnića te da se na njegovo mjesto imenuje Nikšu Vukasa, koji je ujedno i poslovni tajnik SDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!