Mirela i Romina preboljele su COVID, ali problemi nisu prestali

12.02.2022.

19:58

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Borba s COVID-om za mnoge ne prestaje ni nakon izlaska iz bolnice ili izolacije

Borba s COVID-om za mnoge ne prestaje ni nakon izlaska iz bolnice ili izolacije

Foto: Dnevnik / HTV

Borba s COVID-om za mnoge ne prestaje ni po izlasku iz bolnice i prestanku izolacije. Postcovid, koji najčešće uzrokuje pulmološke, ali i neurološke te kardiološke poteškoće traje mjesecima. U nešto više od godinu dana kroz dnevnu postcovid bolnicu u Dubravi prošlo je više od 3.000 pacijenata.

"Jedva sam hodala, bila je bol u srcu, bol u plućima, bol u glavi", "Bila sam korak od respiratora, bila sam na visokim protocima kisika", tek su neke od izjava osoba koje su preboljele COVID, ali poteškoće traju mjesecima.

Romina
je imala obostranu upalu pluća i plućnu emboliju, a posljedice, baš kao i Mirela, osjeća i danas. Postcovid ambulanta za obje je nezaobilazna postaja.

- Fali vam zraka. Nemate dovoljno zraka i ne možete ponositi napor. Prilikom penjanja po stepenicama još uvijek su značajne smetnje po pitanju disanja, izjavila je Romina.

Mirela pak navodi da je došla na pretrage jer trenutačno ima postcovid - teško disanje i bolove u plućima.

Nedostatak zraka, psihosomatske promjene, neurološke i kardiološke promjene samo su neke od posljedica COVID-a.

- Najgore što sam vidio bili su bolesnici s akutnom plućnom embolijom koji su morali biti hitno hospitalizirani i liječeni zbog masivne plućne embolije. Imali smo i po nekoliko bolesnika koji su u postcovid periodu, kada su se već počeli oporavljati, dobili moždani udar ili srčani infarkt, izjavio je Đivo Ljubičić, pročelnik Zavoda za pulmologiju KB Dubrava.

U COVID ambulanti dnevno pregledaju od 20 do 40 pacijenata. Posljedice zaraze omikronom blaže su i pritisak popušta, a tome pridonosi i cijepljenje.

- Cijepljene osobe, prema našim iskustvima, ali i prema literaturi, apsolutno imaju bolje ishode i imaju manje izražene postcovid tegobe. Većina tih tegoba prestane kroz 6-9 mjeseci. Možda 10-ak ljudi za sada pratimo oko godinu dana, dodaje dr. Ljubičić.

U bolnici u Dubravi od COVD-a se liječilo oko 8000 pacijenata. Trenutno ih je ondje oko 90 i kliničke slike su bolje.

- Oni koji su primljeni radi teškog oblika COVID-a i koji trebaju liječenje kisikom primaju niže doze kisika, niže protoke nego ranije, brže se oporavljaju i preživljenje je veće, kazao je Tomo Lucijanić, voditelj Respiracijskog centra KB Dubrava.

Romina Halić Nikolić prisjeća se jednomjesečne borbe.

- U cijeloj toj borbi bila sam potpuno svjesna da je sve izgledno. Pogoršanja su bila izrazito nagla, ali eto to je ta rečenica - ne želim otići na ovako glup način. Borba je bila iz dana u dan, ali eto, danas sam tu, kazala je.

Iako otežano - samostalno diše, a to je neprocjenjivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!