Mirjam Jukić: "Imate multiplu, imam i ja"

14.12.2018.

18:28

Autor: HRT

default error photo
Ona već 17 godina boluje od te neurološke autoimune bolesti, a napisala je knjigu koja je svojevrsni priručnik na novooboljele, ali možda čak i više za članove njihovih obitelji.
Za multiplu sklerozu kažu da je bolest s tisuću lica, a iskustvo za rješavanje problema koje ona donosi novooboljeli mukotrpno stječu. To bi mogla promijeniti knjiga "Imate multiplu, imam i ja", vinkovačke novinarke Mirjam Jukić. Ona već 17 godina boluje od te neurološke autoimune bolesti, a knjiga je svojevrsni priručnik na novooboljele, ali možda čak i više za članove njihovih obitelji.

U prosincu 2014. dugogodišnje sumnje su potvrđene. I Mirjam je  kaže, i službeno dobila novu prijateljicu - multiplu sklerozu. Šok, nevjerica, odbijanje, bijes, pa ipak prihvaćanje. "Zapravo moj način borbe sa tom bolesti, ne toliko s bolešću, koliko sa prihvaćanjem tog nekakvog kroničnog progresivnog neurološkog stanja, je bio taj da pišem", kaže autorica knjige.
Dvije je godine pisala blogove, koji su sada svjetlo dana ugedali i u knjizi "Imate multiplu? Imam i ja." Zapravo je to dnevnik jedne bolesti, pisan u vrijeme kada je autorica još hvatala konce kako dalje živjeti s multiplom, prijateljicom koju nije željela. U Hrvatskoj od bolesti s tisuću lica, kako je često zovu, boluje 6500 osoba.
Još uvijek se ne zna točan uzrok ove bolesti. No najvažnije je da se na vrijeme otkrije, prepoznaju simptomi i što ranije krene s terapijom. Mirjam Jukić trudi se ne živjeti s multiplom, već bolesti unatoč.Iako svjesna, baš kao i ostali oboljeli, da lijeka za nju - nažalost još nema!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!