Mirna Veža, povjerenica Vlade RH za Split preuzela dužnost

19.04.2022.

14:12

Autor: HRT/Hina

Split

Split

Foto: Dnevnik / HRT

Povjerenica Vlade za Grad Split, Mirna Veža u utorak je stupila na dužnost, za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika Splita u prijelaznom razdoblju, nakon što ju je prošli tjedan imenovala Vlada RH. Jutros je potpisala primopredajni akt o preuzimanju izvješća gradskih službi. Prva službena obveza Vladine povjerenice za Grad Split danas je bio radni sastanak s predsjednikom Gradskog vijeća Jakovom Prkićem, priopćeno je u utorak iz splitske Gradske uprave.

- Temeljem rješenja Vlade obaveze su mi zadane na način da uglavnom rješavam tehnička pitanja u ovom prijelaznom razdoblju, izjavila je Veža nakon preuzimanja dužnosti. Osigurat će, dodala je, da Grad normalno funkcionira u prijelaznom razdoblju.

Veža je imenovana nakon što su splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegovi zamjenici Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić podnijeli ostavke 8. travnja. Ranije Mirna Veža bila je pročelnica Službe pravnih poslova zaštite i zastupanja od studenog 2018., kada je u splitsku Gradsku upravu došla za mandata bivšeg splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

U Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi navodi se da "povjerenik Vlade RH ima ovlasti tehničkog upravljanja, osiguravajući funkcioniranje i izvršavanje redovnih službi grada". Riječ je o privremenoj funkciji. Grad vodi idućih 90 dana ili duže, ako bude potrebno, i ako se izborni pobjednik bude znao tek nakon drugog kruga glasovanja. Prema najavi ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, Splićani bi na prijevremene izbore za gradonačelnika i njegove zamjenike trebali 26. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!