18:35 / 29.07.2019.

Autor: B.V.M./HRT/Hina

Mirni prosvjed ili narušavanje javnog reda?

-

-

Foto: - / -

Prosvjednik na Korčuli zaradio je optužni prijedlog jer je vikao živio "ćaća" premijeru. Škoro proziva kako je premijer izgubio doticaj sa stvarnošću, Vlada mu uzvraća da je on taj koji bježi.
- "Živio, ćaća, živio"
- "Dobro doša´ ćaća".

Tako je jedan od prolaznika reagirao na posjet premijera Andreja Plenkovića Korčuli. Prišlo mu je osiguranje, odgovorio im je da ga puste na miru, jer kako je rekao "samo pozdravlja ćaću". Dvojica policajaca u civilu tada su ga odvela s mjesta događaja, dok je pri odvođenju građanin prokomentirao "ja ćaću ne mogu pozdraviti, hej!"Kuća ljudskih prava osudila je postupanje policije prema prosvjedniku, a od policije je tražila očitovanje, jer smatraju kako ni na koji način nije narušavao red i mir.

Iz policije kažu kako su pripadnici policijske postaje Korčula odveli 61-godišnjaka jer je "vikom narušavao javni red i mir". Protiv njega je podnesen optužni prijedlog zbog kršenja zakona o prekršajima protiv javnog reda o kojem će odlučivati sud, rekla je glasnogovornica policije.

Kuća ljudskih prava je pak posebno izrazila zabrinutost jer je takvo policijsko postupanje "zabilježeno u više slučajeva proteklih godina, u kojima se svjedoči neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja, posebice kada se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i državnih dužnosnika, odnosno političara".

Napominju da pravo na slobodu izražavanja, koje je povezano s pravom na slobodu okupljanja, podrazumijeva i izražavanje nezadovoljstva s aktualnom vlašću i njezinim politikama.

- Ograničenje tog prava u ovom slučaju može biti opravdano isključivo iz razloga zaštite sigurnosti državnih dužnosnika i građana koja po našem sudu i dostupnoj snimci nije bila ni na koji način ugrožena, naglašavaju iz udruge.

- Prema dostupnoj snimci prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir, već je koristio svoje pravo na izražavanje i spontano okupljanje te nije smio biti udaljen s mjesta spontanog prosvjeda.

Uz to, podsjetili su da Hrvatska ima obvezu primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio pravo svakog pojedinca na spontani prosvjed protiv aktualne vlasti na mjestu i u vrijeme koje on smatra najprikladnijim za izražavanje kritike i političkog stava. Zatražili su očitovanje policije o slučaju, kao i provođenje unutarnje kontrole nad policijskim postupanjem.

- Još jednom upozoravamo na nefunkcioniranje građanskog nadzora nad radom policije, koje je u ovakvim slučajevima nužan mehanizam za zaštitu ljudskih prava građana, zaključeno je u priopćenju.

Nije poznato na što je prosvjednik mislio, no "Ćaća" je nadimak nadjenut bivšem premijeru Ivi Sanaderu koji je u međuvremenu završio u zatvoru zbog optužbi za korupciju.

Na incident na Korčuli reagirao je Miroslav Škoro koji je najavio kandidaturu za predsjednika. Na Facebooku je napisao da ne može shvatiti onoga tko je dao policiji nalog za postupanje te se upitao čime je čovjek koji drži natpis ugrozio bilo čiju sigurnost ili javni red i mir. Stigla je i reakcija iz Vlade:

"Vezano za događaj u Korčuli, nitko nije davao nalog policiji, već su policijski službenici nadležne policijske postaje na Korčuli postupili sami, sukladno zakonu. Predsjednik Vlade je štićena osoba i ne može davati niti daje naloge policiji da postupa. Reakcija Škore na Facebooku? Čekamo i dalje kandidata koji poziva na doticaj sa stvarnošću i s narodom da se udostoji pojaviti i odgovoriti na pokoje novinarsko pitanje, umjesto da kontinuirano od toga bježi."


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!