Šeparović: Ukinuta odluka Stožera, bez COVID potvrda na fakultetima

15.02.2022.

13:49

Autor: HRT/I.Z.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović komentirao je odluku Ustavnog suda o COVID potvrdama

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović komentirao je odluku Ustavnog suda o COVID potvrdama

Foto: Patrik Macek / HRT/Pixsell

Ustavni sud odbio je zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje COVID potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito. Međutim ukinuta je mjera Stožera vezana za studente, izvijestio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

- Ustavni sud u pretežnom dijelu nije prihvatio zahtjeve 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja u dijelu u kojem se osporavala suglasnost s Ustavom tzv. COVID potvrda u javnom sektoru, kao dokaz o preboljenju, testiranju ili cijepljenju. Ustavni sud je dijelom prihvatio zahtjeve i ukinuo odluke Stožera koji se odnose na studente, kazao je Šeparović. 

Uglavnom, rekao je predsjednik suda - Ustavni je sud ponovio svoja stajališta o primjeni članka 16 i 17 Ustava i o tome da je u nadležnosti Sabora pitanje po kojem će članku postupati. Ustavni sud odgovorio je i na neke nove prigovore koji se tiču diobe vlasti te na politička pitanja koje se pred njega postavljaju, a nemaju ustavnopravnu argumentaciju, nastavio je Šeparović.

Građanima na izbor ostavljeno da se cijepe ili testiraju

- Ustavni sud se izjasnio o legitimnom cilju mjera, a njihov je cilj zaštita zdravlja građana te zaštita zaposlenika javnog sektora i njihovih posjetitelja. Mjera obveznih COVID potvrda ima za cilj da štiti zdravlje stranaka i zaposlenika. Mjera je prikladna, naglasio je Šeparović te iznio podatak da je u prosincu od 800 tisuća testiranih otkriveno preko 11 tisuća zaraženih.

Prema mišljenju Ustavnog suda mjere nisu mogle biti manje restriktivne jer je građanima na izbor ostavljeno da se cijepe ili testiraju. 


Zašto je ukinut dio odluke Stožera o studentima?

- Stožer je propisao iznimke od primjene COVID potvrda. Iznimka se odnosi i na studente koji nisu morali pri ulasku na fakultet predočiti potvrde - osim ako drugačije ne odluči pojedino učilište. Međutim, daj dio smo ukinuli, smatramo da je to protuustavno. To nema veze s autonomijom Sveučilišta. Tu se radi o epidemiološkim mjerama koje se moraju primjenjivati na sve, naglasio je Šeparović.

- Prihvatili smo razloge zašto studenti ne trebaju imati COVID potvrde, ali nismo prihvatili da bi pojedina učilišta mogla drukčije odlučivati, zaključio je Šeparović.

Odluka donesena s devet glasova 'za' i četiri glasa 'protiv'

Sudac Šumanović smatra da je testiranje pritisak na cijepljenje a suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec smatraju da se radi o primjeni članka 17 i drugačije gledaju na načelo razmjernosti. Odluka i obrazloženje izdvojenih mišljenja, najavio je Šeparović - bit će dostupna na internetskim stranicama Suda za osam dana.

Odluka o COVID potvrdama nema veze s referendumskim pitanjima

Na pitanje novinara odgovorio je kako na 'stolu Ustavnog suda' više nema zahtjeva za odlučivanju o ustavnosti odluka o COVID potvrdama, no ima još i prijedlog o ustavnosti zabrane okupljanja građana ili ograničavanja. Prijedlog je podnijelo stotinjak građana.

Naglasio je kako odluka o COVID potvrdama nema izravne veze s referendumskim pitanjima: "Ako referendumsko pitanje dođe na Ustavni sud, onda se to odnosi na odluku o ocjeni ustavnosti referendumskog pitanja".

- Po Ustavnom zakonu Ustavni sud ima rok od 30 dana za odgovor o suglasnosti referendumskih pitanja i mogu obećati da ćemo tako i učiniti, kazao je.

Nije želio komentirati upitnik o izvansudskim aktivnostima koje je predsjednik Vrhovnog suda Radoslav Dobronić poslao sudovima.

Reakcije oporbe

Inicijativu da od Ustavnoga suda traže ocjenu ustavnosti odluke o COVID potvrdama, pokrenula je stranka Možemo, a podržali su je oporbeni zastupnici, većinom s lijevog spektra.

- Ustavni sud je i dalje ostao na svojoj praksi gdje uzima u obzir i usvaja, rekla bih, nekritički argumente Vlade, dok uopće ozbiljno ne razmatra argumente koji se tiču zaštite vladavine prava, trodiobe vlasti i zaštite osnovnih vrijednosti na temelju kojih se i zasniva i naš Ustav, rekla je Sandra Benčić iz platforme Možemo!

- Ustavni sud ni ovaj put nije iznevjerio svoju novostečenu ulogu gornjeg doma parlamenta s vladinom većinom i potvrdio je odluke Vladinih tijela. Čekamo da se objave izdvojena mišljenja da pročitamo nešto pametno, naglasio je Arsen Bauk iz SDP-a. 

- Imamo jednu, po meni Ustavnu krizu, Ustavnu krizu odlučivanja, jer svako ograničavanje slobode naših građana treba biti donošeno u Saboru, minimalno po meni dvotrećinskom većinom, rekao je Domagoj Hajduković, Klub zastupnika Socijaldemokrati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!