16:28 / 19.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Mirovine na referendumu - je li 67 godina previše?

Foto: ilustracija, Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stižu reakcije na referendumsku inicijativu sindikata koji se protive odlasku u mirovinu sa 67 godina, a koju su jučer najavile tri središnjice.
Stižu reakcije na referendumsku inicijativu sindikata koji se protive odlasku u mirovinu sa 67 godina, a koju su jučer najavile tri središnjice. Potpise će prikupljati od 27. travnja do 11. svibnja.

- Sa 67 godina ići će u mirovinu samo oni koji nisu uspjeli nakupiti 41 godinu staža. To je bitno zato što prosječni hrvatski umirovljenik ima 30 godina i dva mjeseca staža - a europski prosjek je 35 godina. Prosječni staž umirovljenika u Njemačkoj je 37 godina. Godišnje na mirovine izdvajamo 40 mlrd. kuna. Fali nam 18 milijardi kuna i ta brojka će biti sve veća. Cjelovitom mirovinskom reformom sustav smo dugoročno stabilizirali sustav i povećali mirovine za 6,3 posto. Ne želimo zadužiti našu djecu i unuke, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je punu potporu SDP-a sindikalnoj referendumskoj inicijativi "67 je previše". Pozvao je građane da podrže tu inicijativu i tako kažu što misle o "ovom Vladinom pokušaju reforme po kojoj će građani raditi duže, primati manju mirovinu, a onda u toj mirovini živjeti još teže.- Reforme nisu omogućile da se pune mirovinski fondovi i u tom smislu ne podržavamo da se sve lomi preko leđa građana prije nego što Vlada napravi ono bi trebala napraviti. Iz tog razloga ćemo podržati ovu referendumsku inicijativu. Uvijek smo bili skloni referendumskom izjašnjavanju građana, poručio je Mostov Nikola Grmoja.Ministar zdravstva Milan Kujundžić je kazao da smo sve starija populacija pa treba razmišljati o pomicanju dobne granice za odlazak u mirovinu. "S etičkog i biološkog aspekta može se raspravljati o tome može li čovjek raditi do 65. ili 67. godine, međutim svjetski trendovi dolaze i u Hrvatsku, sve smo starija populacija i trebat će razmišljati o pomicanju dobne granice do koje se radi", izjavio je Kujundžić koji smatra da "svima koji žele raditi nakon 65. godine - to treba omogućiti".Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) priopćila je da potpuno podržava referendumsku inicijativu "67 je previše". "Vlada pokušava teret loših politika u zadnjih 30-ak godina prebaciti na radnike, što HSU smatra nedopustivim. Hrvatski građani poslije 65. godine života žive u zdravlju u prosjeku pet godina, dok je prosjek Europske unije 10 godina što znači da Vlada tom mjerom izravno utječe na smanjenje kvalitete njihovih života, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!