10:39 / 27.06.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Mirovinska reforma ide najesen - 'Izgledan duži staž'

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Plenković emisiji HRT-a 'A sada Vlada' najavio je kako ujesen, uz zakone vezane uz zdravstvenu reformu, planiraju donijeti i 'paket' zakona iz mirovinske reforme.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković emisiji HRT-a 'A sada Vlada' najavio je kako ujesen, uz zakone vezane uz zdravstvenu reformu, planiraju donijeti i 'paket' zakona iz mirovinske reforme.Godišnje trebamo 38 milijardi kuna da bi isplatili mirovine -  od doprinosa ide 21 milijarda, a 17 milijardi kompenzira se iz poreznih prihoda. To je ogroman iznos za našu državu i generacijsku solidarnost pa ćemo reformom dalje nastojati riješiti taj raskorak, ne preko noći, ali u dugoročnijem vremenskom razdoblju, rekao je Plenković. Ideja reforme je održivost sustava i adekvatnost mirovina. To znači da ljudi dobiju više nego danas. Mnogi  umirovljenici danas žive od vrlo malih mirovina i teško je na kraj s takvim prihodima, dodao je.

Rekao je i kako je izgledno da će trajanje staža biti dulje. To je, kaže, trend i u drugim državama. Međutim, dodao je, relativno je skroman broj onih koji odrade u cijelosti starosnu mirovinu, jako je puno prijevremenih mirovina i posebnih režima i tu trebamo tražiti balans. Plenković je najavio da će javna rasprava krenuti uskoro, a da su za 6. rujna predvidjeli paket zakona iz mirovinske reforme. Želimo oko toga sa socijalnih partnerima postići koncenzus, riječ je o strukturnoj reformi koju Vlada u 2018. namjerava provesti, naglasio je.

"Ono što bih svakako htio podsjetiti da samo 20 posto trenutnih umirovljenika je odradilo puni radni staž, da je trenutačno deficit mirovinskog sustava, odnosno da iz proračuna nadoknađujemo 17 milijardi kuna i da je stoga cilj Vlade, da 30 godina staža koje je premalo - produljimo", izjavio je ministar ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!