Misa u Maclju, mjestu stradanja brojnih sudionika križnog puta 1945.

04.06.2023.

12:33

Autor: HRT

Misa u Maclju, mjestu stradanja brojnih sudionika križnog puta 1945

Misa u Maclju, mjestu stradanja brojnih sudionika križnog puta 1945

Foto: HRT / HTV

U Maclju, mjestu stradanja brojnih sudionika križnog puta 1945., služena je tradicionalna sveta misa u spomen na sve žrtve poslijeratnog komunističkog terora. Svake prve nedjelje u lipnju ova se misa služi od 1991., kada ju je predvodio tadašnji zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić. 

 Nakon mise zapaljene su svijeće kod grobnice uz crkvu u kojoj su pokopani posmrtni ostaci 1247 žrtava do sada pronađenih u maceljskim šumama te kod jame u Lepoj Bukvi, jednom od stratišta.

- Svake godine u tom mjesecu uhvati me tuga jer mi je tata pričao kako su cijele noći pucali, a on se morao skrivati po štalama jer su ih i poslije tražili, a on se izdvojio iz te kolone prije Krapine i tako je preživio, kazao jeStjepan Galinec iz Bednje. 

- Narod koji zaboravlja prošlost, taj budućnosti sigurno nema. Čuvanje te prošlosti, koliko god ona bila neugodna, nipošto u sebi ne generira nikakvu mržnju, već jednostavno ne dozvoljavamo zaboravu da prekrije nešto užasno što se našem narodu dogodilo, kazao je Ivan Jaklin, glasnogovornik Udruge Macelj 1945..Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!