12:49 / 11.11.2018.

Autor: HRT

Misa u povodu stote godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata

-

-

Foto: - / -

U povodu stote godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata služena je misa u zagrebačkoj katedrali.
U povodu stote godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata služena je misa u zagrebačkoj katedrali. Među okupljenima bili su premijer Andrej Plenković, predstavnici Sabora, Ureda predsjednice i veleposlanici te se prisjetili svih žrtava tog rata.

Rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić rekao je u propovijedi kako je za izgradnju mira bezuvjetno potrebna čvrsta volja da se poštuju drugi ljudi i narodi te njihovo dostojanstvo.

"Mi kao vjernici i Crkva današnjim spomenom usredotočujemo se na pijetet prema svim palim žrtvama u Prvome svjetskom ratu, među kojima su bili mnogi iz naše domovine Hrvatske", rekao je Kuhtić, dodavši da su žrtve nešto drugo od politike i raznih režima vlasti. "Žrtve uvijek trebaju biti u središtu naše pozornosti, pijeteta i molitve, žrtve bez selektivnih pristupa na svim stranama zaslužuju čašćenje našeg sjećanja od zla i mržnje i čuvanje pamćenja na njihov dar i požrtvovnost za ideale", poručio je Kuhtić.

Okupljene je pozvao na zajedničku molitvu za pokoj svih poginulih u Prvome svjetskom ratu i svim ratovima diljem svijeta.

Plenković: Mir, solidarnost i međunarodna suradnja - okosnice odnosa u svijetu

Premijer Andrej Plenković nakon mise je izjavio da su došli zajedno s predstavnicima brojnih zemalja čiji su mnogi vojnici, sinovi i kćeri također izginuli u Prvome svjetskom ratu, odati počast žrtvama, izraziti pijetet i još jednom se prisjetiti onoga što je najvažnije, a to su mir, solidarnost i međunarodna suradnja kao okosnice međunarodnog poretka i stabilnih odnosa u svijetu.

"Danas se obilježava sto godina od 11. studenoga kad je u Compiegneu potpisano primirje, čime je označen kraj Prvoga svjetskog rata, Velikog rata koji je odnio više od 18 milijuna žrtava i za Hrvatsku taj kraj, a nakon toga mirovni ugovori koji su slijedili, u potpunosti su promijenili kartu ovog dijela Europe, ali i odredili budućnost svijeta", rekao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!