Mise polnoćke diljem Hrvatske

23.12.2019.

07:33

Autor: HRT

Kardinal Bozanić (Marko Prpic/PIXSELL]

Kardinal Bozanić (Marko Prpic/PIXSELL]

Foto: - / PIXSELL

U svim crkvama služe se mise polnoćke. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodi misu u zagrebačkoj katedrali.
Na Badnjak se u većini crkava u ponoć služe mise polnoćke. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodi misu u zagrebačkoj katedrali.

Badnjak je posljednji dan Došašća - vremena duhovne i materijalne priprave za Božić. U kršćanskom kalendaru Badnjak je dan koji prethodi blagdanu Božića, rođenja Isusa Krista. Kulminacija je to intenzivne priprave za Božić koje je počelo još prije četiri tjedna, na prvu nedjelju došašća ili adventa.

Običaji na Badnjak

Na Badnjak se uređuje kuća za Božić, kiti se božićno drvce, peku se kolači. Tradicionalno se na Badnjak posti i ne jede meso, iako Katolička crkva post ne smatra obveznim. Badnjak je također ime za drvo, panj koji se, prema tradiciji, palio na ognjištu uoči Božića.Na glavnom zagrebačkom trgu gužva. Dijelio se 10.000 porcija bakalara.

''Splitu s ljubavlju'' naziv je tradicionalne manifestacije podjele bakalara na Badnjak na splitskim Prokurativama. Splićani i njihovi gosti uživali su u bakalaru i fritulama, a i u predivnom sunčanom danu. Pripremilo se čak 5 tisuća porcija bakalara.I šibenska stara gradska jezgra mirisala je na bakalar. Obrtnici su nastavili tradiciju pripreme bakalara građanima. Ističu Šibenčani, prvi su u Hrvatskoj počeli s tom akcijom koju su potom prihrlili drugi gradovi.Miris prženih ribica širio se riječkim Korzom. Podijelilo se 4 tisuće porcija ribe i bakalara na gulaš.Badnjak je na istoku Hrvatske prožet tradicijom, okupljanjem obitelji, zajedništvom. Tijekom cijeloga dana u Osijeku je vladala gužva. Sa svih strana širio se miris 'fiša'. Baš zbog ove delicije odredište mnogih Osječana u poslijepodnevnim satima bila je osječka Tvrđa u kojoj je Udruga Majstori kotlića Slavonije i Baranje u 14 kotlića a pod pokroviteljstvom grada Osijeka pripremila 3 tisuće porcija. Ovim je objedom završio i osječki Advent u Tvrđi.

A tajnu kuhanja dobrog 'fiša' s nama je podijelio Tomislav Makovčić iz Orubice kod Nove Gradiške.U Vinkovcima, gradu na Bosutu ipak se jela morska riba - oko tisuću porcija - kojom ih već tradicionalno na Badnjak počaste gradonačelnik i nezavisni sindikat. Krumpir- salatu i girice pripremili su učenici Srednje strukovne škole Vinkovci koji su hranu sugrađanima i podijelili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!