Mišić i Stojak o poskupljenju odvoza otpada i sljemenskoj žičari

22.01.2019.

10:43

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Zagrepčane najviše brine pitanje odvoza otpada. Osim što su kontejneri pretrpani, a smeća ima posvuda, najavljuje se i poskupljenje odvoza.
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, unatoč rastu broja zastupnika u Saboru, osim čimbenika stabilnosti Vlade, očito ne želi ucjenjivati premijera Plenkovića s nekim ministarskim mjestom. Istovremeno. premijer i zagrebački gradonačelnik razgovarat će o pet projekata koji bi se mogli realizirati uz partnerstvo grada i Vlade.

O situaciji u gradu Zagrebu u Studiju 4 govorili su HNS-ov Tomislav Stojak te SDP-ov Matej Mišić. Nitko iz Kluba zastupnika BM 365 nije došao, a poručili su "da ne bi govorili o toj temi dok Vlada ne artikulira svoje stavove o projektima".

Kako se piše u medijima, radi se o projektima Imunološkog zavoda, dječje bolnice, tramvajske veze do Zračne luke Zagreb te pitanja niskopodnih tramvaja.

- To je nešto što se vrti već godinama. Radi se o velikim projektima, primjerice projekt dječje bolnice tiče se Zagreba, ali i cijele države. Medijski se najavljuju projekti, ali realizacija je nula. Imate pompozno najavljenu obnovu fasada "kao new deal", a ispalo je "zero deal", kaže Tomislav Stojak.

Zagrepčane najviše brine pitanje odvoza otpada. Osim što su kontejneri pretrpani, a smeća ima posvuda, najavljuje se i poskupljenje odvoza.

- Ovakva politika Holdinga i Čistoće je jako neozbiljna. Ovo je već treći pokušaj promjene cijena koje su predložili gradonačelniku, što je zapravo dokaz da se ne zna što s otpadom u gradu Zagrebu. Ne postoji politika te se ne zna kojom tehnologijom zbrinjavati otpad, dodaje Stojak.

Matej Mišić kaže da je pitanje otpada nešto što se moglo riješiti sredstvima Europske unije. No, sredstva nisu povučena, a s projektima se kasni. Spomenuto je i pitanje Imunološkog zavoda.

- Nadam se da ćemo u sljedećim mjesecima dobiti izvješće od grada Zagreba kako su uložena sredstva, za koja je Skupština dala zeleno svjetlo, kaže Matej Mišić.

Tomislav Stojak kritizira gradonačelnika Zagreba. Kaže da je puno toga obećao, a malo realizirao. Dotaknuo se pitanja izgradnje zagrebačke žičare, čiji je početak gradnje za petak najavio sam Milan Bandić.

- Da se u taj projekt krenulo prije 12 godina, mogla su se povući značajna sredstva iz Europske unije. Dakle, projekt je težak 550 milijuna kuna plus PDV, a moglo je u proračunu, da su se povukla sredstva, ostati nekih 350 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!