11:35 / 01.03.2018.

Autor: HRT

Mišljenja stručnjaka o preporukama Vijeća za suočavanje s prošlošću

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dok jedni kritiziraju i poručuju da nešto ne može istodobno biti i ustavno i protuustavno, drugi ocjenjuju da se radi o rijetko viđenom kvalitetnom dokumentu.
Smjernice koje je Vijeće za suočavanje s prošlošću predstavilo jučer u Banskim dvorima izazvale su podijeljena mišljenja u javnosti pa tako i ustavnih stručnjaka - dok jedni kritiziraju i poručuju da nešto ne može istodobno biti i ustavno i protuustavno, drugi ocjenjuju da se radi o rijetko viđenom kvalitetnom dokumentu, kvalitetnog sadržaja, teksta i konteksta.

Sanja Barić: Dokument dijaloga je rijetko kvalitetan dokument

Smjernice je na svom Facebook profilu komentirala ustavnopravna stručnjakinja i profesorica na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić. "...radi se o rijetko viđenom kvalitetnom dokumentu, rijetko kvalitetnog sadržaja, teksta i konteksta", poručila je. Dodala je kako je "neobično rješenje, kojeg zovemo 'službena tolerancija inače neustavne prakse' - ustavnopravno dozvoljeno, zbog iznimno uskog i vrlo preciznog dosega. Naglasila je da je u Dokumentu ukazano na potrebu: širokog građanskog obrazovanja vezano za Ustav; široke edukacije sudbenih i upravnih tijela radi kvalitetne i ispravne primjene;  ujednačavanja prakse i razvoja sposobnosti ispravnog tumačenja pravnih normi te iznad svega - ukazano je na nespornu potrebu i nesporan ustavni zahtjev demokratizacije političkih stranaka.Branko Smerdel: Dokument nije riješio ništa

"Ne može se nešto istovremeno proglasiti neustavnim i ustavnim, ništa ne može istovremeno biti i zabranjeno i dozvoljeno, niti zakonodavac niti sud niti Vlade ne mogu prosuđivati kada bi se neka norma Ustava primijenila, a kada se ne bi", izjavio je za Hinu stručnjak za ustavno pravo i šef katedre na zagrebačkom Pravnom fakultetu Branko Smerdel. "Taj dokument nije riješio ništa. To Vijeće je formirano u skladu s pravilom "ako hoćeš odgoditi, formiraj odbor", a tako je napravljena i selekcija pravnika - da ljudi budu skloni kompromisu", komentirao je. Smatra i da će, s obzirom na podijeljenost koju je izazvao, vrlo brzo doći do reakcije izvana. Istaknuo je i da se zanemaruje u raspravi da li naš Ustav određuje našu državu kao antifašističku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!