17:31 / 23.12.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Misna slavlja vraćaju se u zagrebačku Katedralu

-

-

Foto: - / -

Devet mjeseci od potresa koji je pogodio Zagreb, misna slavlja vraćaju se u zagrebačku Katedralu.
Devet mjeseci od potresa koji je pogodio Zagreb, misna slavlja vraćaju se u zagrebačku Katedralu. Ekipa HRT-a, snimila je unutrašnjost Katedrale, gdje je već sve uređeno za polnoćku.

277 dana njezina su vrata bila zatvorena, ali sutra u 21 sat u zagrebačku prvostolnicu ući će prvi vjernici. Ispred privremenog oltara u sredini Katedrale služit će se polnoćka, prva misa nakon stradanja u potresu.

- Taj oltar je ovdje postavljen i mi  ćemo svakog dana ovdje  slaviti euharistiju. Započet će naš kardinal Josip Bozanić, a ja vjerujem da ćemo brzo doći i do glavnog oltara, da se Katedrala otvori kakva je bila nekada, rekao je za Dnevnik HTV-a, monsinjor Josip Kuhtić, rektor zagrebačke katedrale.

U simbolu Zagreba, prepunom rana i posljedica potresa, sve je spremno za prijem vjernika.

- Učinjeno je jako puno. Očišćeno je katedralno kamenje koje je padalo, a sada je postavljena skela koja je za mene umjetničko djelo. Ja to nisam slutio da se tu tako nešto može postaviti, istaknuo je Kuhtić.

Najveći broj vjernika misno će slavlje slušati ispred Katedrale na otvorenom, dok će ih unutra biti ograničen broj.

Na polnoćku će u Katedralu smjeti ući prvih 20 vjernika, a za svakog od njih bit će osigurano 7 četvornih metara.

Pripreme za polnoćku u tijeku su u crkvama diljem Hrvatske, gdje će u naredna 2 dana dopušteni broj vjernika ovisiti o površini. Mise će na Badnjak smjeti trajati najduže do 22 sata.

Prijenos polnoćke u zagrebačkoj Katedrali moći će se pratiti uživo na prvom programu Hrvatske televizije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!