19:04 / 03.07.2018.

Autor: R.I./B.S.LJ./HRT

Mjere za demografski oporavak - evo što kažu građani

-

-

Foto: - / -

U Vladi uvjeravaju da je novac osiguran, a ostaje za vidjeti hoće li to poboljšati demografsku sliku.
Izgradnja novih vrtića, ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja za višečlane obitelji i pomoć neplodnim parovima samo su neke od mjera koje su jučer predstavljene na sjednici Vijeća za demografiju. U Vladi uvjeravaju da je novac osiguran, a ostaje za vidjeti hoće li to poboljšati demografsku sliku.

Svaki peti par u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću. Na trošak HZZO-a imaju pravo na četiri inseminacije i šest pokušaja izvantjelesne oplodnje. "S novim prijedlogom taj broj će se povećati kako bi to plaćao HZZO, a ne roditelji iz svoga džepa", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Kazao je i da će se broj povećati otprilike za 50 posto u odnosu na sadašnje.

Dobra je to vijest, kaže Helena Rašić Radauš iz udruge Roda - roditelji u akciji, koja je blizance dobila medicinski potpomognutom oplodnjom. Kaže da broj postupaka koji se obavlja na teret HZZO-a predstavlja problem, s obzirom na to da je taj broj premalen da bi se ostvarila trudnoća. Pozdravljaju, kaže, ako će se taj postupak povećati jer je on zaista potreban.

Roditelji s troje i više djece neće više morati plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. Za njih će ga plaćati HZZO kao mjeru potpore što većem broju djece.

Dok se najavljuje uvođenje smjenskog rada u vrtićima, u 146 općina diljem Hrvatske vrtića uopće nema. Vrtići će se graditi i zahvaljujući sredstvima iz Europske unije.

Za demografiju neće nedostajati ni novca u državnom proračunu. "Za demografiju su naravno određena sredstva prepoznata i u samom budžetu odnosno proračunu, a isto tako smo vrlo jasno rekli da ćemo i za sva dodatna sredstva, mjere, iznaći sve moguće načine kao što smo učinili već i ove godine", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Jer natalitet treba povećati, roditeljstvo olakšati i iseljavanje zaustaviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!