11:04 / 03.01.2019.

Autor: HRT

Mjere zapošljavanja u 2019., novost i vaučeri

Ministar Marko Pavić o novim mjerama zapošljavanja u 2019.

Ministar Marko Pavić o novim mjerama zapošljavanja u 2019.

Foto: - / -

Vlada je netom pred Božić donijela nove mjere aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.
Vlada je netom pred Božić donijela nove mjere aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, rekao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

- Jedna od mjera, koja je bila izuzetno popularna 2018. i gdje smo imali dvostruko više korisnika nego godinu dana ranije jest samozapošljavanje. Upravo tu mjeru smo dodatno ojačali na 70 tisuća kuna ukoliko se koristi 50 posto opreme.

Isto tako, rekao je, ove godine pripremit će sustav vaučera za praćenje rada onih koji su prošli prvu godinu, odnosno koji ulaze u drugu godinu mjere aktivne politike samozapošljavanja. Ministar ističe i mjeru "pripravnik", koja daje 50 posto plaće privatnom sektoru, ali bez gornjeg ograničenja, što znači da - ako netko želi zaposliti primjerice IT inženjera i dati mu početnu plaću od 10 tisuća kuna neto, pola ukupnog troška plaće će financirati država, pojasnio je.

Jedna od novih mjera bit će kompenzacijske mjere putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

- Znamo da smo ove godine dignuli minimalnu plaću za devet posto, 23 posto je porasla plaća u mandatu ove Vlade, ali smo svjesni da dizanjem te plaće ugrožavamo radno intenzivne industrije i upravo radi njih smo dodatno ojačali mjeru zadržavanja u zaposlenosti, gdje će poslodavci moći akumulirati do 150 tisuća eura u tri godine, dakle gotovo milijun kuna. Pored toga ostavili smo olakšicu od 50 posto na doprinose za one poslodavce koji daju minimalnu plaću u ovoj godini. Prema tome, s jedne strane želimo mlade potaknuti na što veći broj samozapošljavanja, potičemo poslodavce da daju što veće plaće, isto tako osigurali smo dovoljno sredstava za kompenzacijske mjere radno intenzivnim industrijama, a također imamo specijalizirane programe za zapošljavanje žena, osoba s invaliditetom, mladih i onih koji su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Ministar Pavić napomenuo je i da je Vladin paket za zapošljavanje u ovoj godini težak preko dvije milijarde. To je puno novca, kaže glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

- Naročito za jednu zemlju kao što je Hrvatska. Ono što je sada izazov i zadatak svima nama - da to sve i potrošimo.

Smatra da je mjera samozapošljavanja također važna, da ljudi koji imaju sklonosti biti poduzetnici imaju poticaj od države.

Član Uprave Algebre Hrvoje Balen kaže da "smo u nekom trenutku blagostanja".Veseli se, kazao je između ostalog, i tome što se otvorila kvota za zapošljavanje stranaca iz trećih zemalja.

- Vidjet ćemo koliko će se popuniti ta kvota, pogotovo u segmentu visokog obrazovanja. Zašto to kažem? Jer studenti koji izlaze sa studija kao što su računarstvo, kao što su digitalne tehnologije, informacijske tehnologije i tako dalje, oni zaista nemaju problema nikakvih sa zapošljavanjem. Problem je kako ih zadržati ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!