20:30 / 08.12.2020.

Autor: Margareta Jozinović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Mjesec borbe protiv ovisnosti: Korištenje stimulansa poraslo

-

-

Foto: - / -

Dok se borimo s koronavirusom, obilježavamo mjesec borbe protiv ovisnosti.
Dok se borimo s koronavirusom, obilježavamo mjesec borbe protiv ovisnosti. Iako se predviđalo da će se konzumacija opijata smanjiti tijekom prvog zatvaranja, to se nije dogodilo. Korištenje stimulansa je poraslo, a povećan je i broj zahtjeva za bolničko liječenje.

Znatiželja ju je odvela u ovisnost i ta borba traje 10 godina.

- Prije svega mislim na kokain i speed. Kroz listopad i rujan imali smo više od 20% zahtjeva za bolničkim liječenjem radi problematike stimulansa, govori dr. sc. Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

- Uočio se porast potrošnje kanabisa, prije svega zbog otvaranja novih vrsta tržišta, a nakon ljeta je ovdje u Zagrebu uočena povećana potrošnja kokaina, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr. med.,zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Upravo ovisnici o drogama pripadaju kritičnoj skupini.

Broj ovisnika u pandemiji izazvanoj koronavirusom ubrzano raste. Upravo ovisnici o drogama pripadaju kritičnoj skupini.

Koronavirus, ovisnost o drogama, alkoholu, kockanju i klađenju mogući su okidači za pojavu depresije.

Važno je zato sačuvati mentalno zdravlje. Treba se boriti baš kao što to čini i ona.

- Kad imam motivaciju, cilj to mi jednostavno daje snagu, i kasnije pozitivni ljudi kraj mene kad mi kažu možeš ti to, govori Margareta Jozinović.

Jer ovisnost nije rješenje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!