Tomašević: Vratili smo skupocjene automobile, smanjili plaće, nema više podnajma kućica

13.07.2021.

11:02

Autor: HRT

Tomislav Tomašević na konferenciji za medije najavio je prve rezove

Tomislav Tomašević na konferenciji za medije najavio je prve rezove

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Vraćanje skupocjenih automobila, ukidanje mjere roditelj odgojitelj, smanjenje plaća rukovodećeg kadra, promjena odluke o davanju javnih površina u zakup, neki su od poteza zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića u prvih mjesec dana mandata. Izvijestio je to sa svojim suradnicima na konferenciji za medije, ocijenivši da financijska slika Grada i Holdinga nije dobra te da će im za restrukturiranje prihoda trebati - godine.

Najavljene su brojne uštede, među ostalim, uštedjet će se 20 milijuna kuna na godišnjoj razini smanjivanjem plaća pročelnika i posebnih savjetnika, vijećničkih naknada i slično. Smanjit će se i korištenje voznog parka, sa 140 na 40 vozila, a nova gradska vlast vratila je skupocjene automobile, ali i podigla kredit za likvidnost. 

Vraćeni skupocjeni automobili

Osvrćući se na mandat i ono što je učinjeno, dotaknuo se natječaja za službena vozila, koji im je bio problematičan pa su ga, kaže, poništili.


- Ne samo to, smanjili smo vozni park, sa 140 i nešto vozila na samo 40 i nešto, rekao je.

Čak sedam predsjednika Vijeća gradskih četvrti koristilo je službene automobile 24 sata dnevno, rekao je, dodajući kako ne zna po kojoj osnovi su imali to pravo. Ni pročelnici se neće moći koristiti automobilom tako da ga zaduže, nego će ga moći koristiti tijekom radnog vremena, a iz garaže će ga moći dobiti na temelju jasnog naloga.

- Vratili smo i sve ove skupocjene automobile, BMW-e, Mercedese, Audie..., rekao je, našalivši se da je i dobro što su ih vratili jer su, kao što smo imali prilike vidjeti, bili ozvučeni.

Nema više podnajma kućica na Adventu

Onemogućit će, najavio je, podnajam kućica na adventu.

Budući da znamo na koji način su dodjeljivanje javne površine u najam različitim manifestacijama, kao što je za vrijeme adventa, u potpunosti smo promijenili sastav Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup. Od 10 članova povjerenstva koje smo zatekli, nijedan član nije ostao, rekao je. U Povjerenstvu su, rekao je, zatekli i Jelenu Čeklić za koju kažu da nije jasno ni kako je ona imala ured u Gradskoj upravi s obzirom na to da je bila zaposlena na ugovor o djelu. Povjerenstvo će, najavio je, ići i u promjenu odluke o davanju javnih površina u zakup, odnosno da se zabrani i onemogući podnajam.

Rekao je i da su uhićeni u nedavnoj akciji Uskoka, a koji su i dalje bili u statusu zaposlenika Grada, suspendirani.

- Mogu najaviti da će odluka o davanju javnih površina u zakup ići u izmjene, da će uskoro ići u javno savjetovanje i da ćemo onda imati mjesec dana da zajedno s ugostiteljima i drugim organizatorima manifestacija vidimo koji je to najbolji model koji će onemogućiti reket koji je očito bio u praksi sve ove godine. 

Financijska slika Grada i Holdinga nije dobra

Tomašević je rekao i kako kao jednu od točaka na sjednici Gradske skupštine imaju kredit za likvidnost koji dižu samo na rok od godinu dana kako bi riješili problem s dinamikom prihoda i rashoda koje trenutačno imaju, odnosno kako bi premostili jaz privremeno. Smatra da su dobili kredit pod dobrim uvjetima.

- No financijska slika Grada Zagreba i Holdinga nije dobra i ovo je kredit za likvidnost, a na jesen ćemo s bankama i državom tražiti rješenje za refinanciranje dugova, rekao je, dodajući da su zatekli Gradsku upravu usred mandata, odnosno na polovini godine, kada je "nažalost veliki dio godišnjeg proračuna za ovu godinu potrošen zato što se radilo o predizbornoj godini, predizbornom razdoblju. "Tako da naš manevar za rebalans nije baš velik", poručio je.

Nisu zadovoljni prijedlogom ušteda


Dobili su od svih 27 ureda prvi prijedlog uštede s kojim, kaže, nisu zadovoljni. 

- Zato sada detaljnije češljamo i pokušavamo te uštede, tj. smanjenje troškova povećati, kako bismo onda s tim rebalansom išli na Gradsku skupštinu. U isto vrijeme pokušavamo povećati prihode Grada, posebice iz Fonda solidarnosti. Trenutno je u proračunu na poziciji prihoda za ovu godinu planirano 0 kuna iz Fonda solidarnosti. Naš zadatak je, posebice u obnovi odgojno-obrazovnih ustanova, gdje je na raspolaganju Gradu Zagrebu čak milijarda i 200 milijuna kuna, da što više tog novca u sljedećih godinu povučemo, a posebice u idućih pola godine, rekao je. Kazao je i kako Vladi moraju vratiti oko 800 milijuna kuna i za to će im trebati veći aranžman ujesen kako bi restrukturirali prihode, što će trajati godinama.

Smanjili su plaće rukovodećem kadru.

Tomašević: Pokojni gradonačelnik imao je sustav gdje mu je plaća bila više-manje kao džeparac

- Mogu reći da se prosječne plaće pročelnika u ovom Gradu kreću od 20 tisuća kuna pa nadalje. Moja plaća je 17.400 kuna, otprilike tisuću kuna manje nego što sam je imao kao saborski zastupnik. Plaće zamjenika gradonačelnika su oko 15 i pol tisuća kuna, tako da je ta situacija da 27 pročelnika ima plaće preko 20 tisuća kuna potpuna anomalija koju je bivši gradonačelnik napravio i koju mi mislimo ispraviti. Ista stvar, da posebni savjetnici gradonačelnika imaju plaću 18 tisuća kuna nadalje, veću od gradonačelnika, ne znam nijedan grad koji ima takav sustav plaća. Očito je da je pokojni gradonačelnik imao sustav gdje mu je plaća bila više-manje kao džeparac, a da je pravu zaradu ostvarivao na druge načine, što Uskok tvrdi. 

Najavljeno je i smanjenje naknada vijećnicima u gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Smanjene su i naknade gradskim zastupnicima, one su sada 1300 kuna mjesečno.

Ukidanje mjere roditelj-odgojitelj

Dotaknuo se i mjere roditelj-odgojitelj, za koju su još u kampanji najavili da će za tu mjeru zaustaviti nove prijave.

- Uskoro će ići odluka na javno savjetovanje koje će trajati, čini mi se, mjesec dana. I nakon toga očekujemo da ju Gradska skupština usvoji na sljedećoj radnoj sjednici koja će biti krajem kolovoza, rekao je Tomašević.

O imenovanju Tomislava Lauca

Gradonačelnik Zagreba je, odgovarajući na pitanja novinara, komentirao i slučaj imenovanja Tomislava Lauca u upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak, koji je bio donator njegove kampanje zbog čega je Tomašević prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

- U rujnu 2002. godine u sličnom slučaju je Povjerenstvo zauzelo stav da to što je netko donator neke stranke ne može biti automatski sukob interesa. Treba postojati valjda nekakva protučinidba, protuusluga ili sumnja na nju, rekao je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!