Mještani Pravutine i dalje žele slovensku struju, ne žele se spojiti na HEP

07.02.2022.

20:13

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT

Mještani Pravutine i dalje žele slovensku struju

Mještani Pravutine i dalje žele slovensku struju

Foto: Dnevnik / HRT

Mještani pograničnog mjesta Pravutina u Karlovačkoj županiji jedini su koji se još uvijek koriste električnom mrežom susjedne države, Slovenije, a to žele i dalje. Njih 150-ak potpisalo je peticiju jer, kažu, slovenska je struja jača i bez mnogo prekida opskrbom, dok njihovi sumještani, koji su priključeni na HEP, imaju višestruke prekide i slabije napajanje.

Jedina preostala 4 stupa Elektro Ljubljane su na hrvatskom tlu. Njima se 70-ak kućanstava u Pravutini - napaja strujom, pa i lokalni Vatrogasni dom.

- Mi imamo dosta jaku, naponsku i vrlo stabilnu električnu energiju, rekao je inicijator peticije Nikola Gojmerac.

I tu činjenicu nikako ne bi mijenjali. Njihovi sumještani u susjednom selu Velika Paka podržavaju ih u želji da ostanu na slovenskoj strujnoj mreži. Jer svakodnevno svjedoče prekidima struje, a najgore je kada se to dogodi za vrijeme radnog procesa.

- Onda ti može pokvariti sve što god imaš na mašini, govori vlasnik obrta Josip Moravac.

Sreća je što je zima blaga, kaže nam poduzetnik Danijel Petrušić iz središta Žakanja.

- Neko manje nevrijeme, snijeg da padne, oluja neka, mi smo bez struje, govori.

Ionako opustošen nekad bogat kraj uz Kupu i granicu - još je mračniji kad nestane javne rasvjete.

- Mene srce boli, kako bi rekli, kada vidim da kod nas nestane struje, a pogledam preko u Sloveniju i tamo svijetli. I to je uvijek tako, rekao je Zlatko Moravac iz Velike Pake.

U HEP-u tvrde da su posljednjih 5 godina uložili više od 4 milijuna kuna u obnovu dalekovoda. No, mještani nas vode i do ovakvih lokacija. Ne znate je li to grana ili žica, toliko je zaraslo. 150 mještana Pravutine i zato je potpisalo peticiju za ostankom na slovenskoj struji.

- Zvali smo i Biljanu Borzan, ona je rekla po europskim pravilima, nikako ne možeš potrošača iz boljega staviti na slabije, dodao je Gojmerac.

U županiji tvrde da unatrag dva mjeseca traju intenzivni pregovori s Hrvatskom elektroprivredom. Nasilnih pokušaja prespajanja na hrvatsku mrežu - više neće biti.

- Dok se ne rekonstruira dalekovod i niskonaponska mreža u cijelosti sa zamjenom stupova i kabliranjem, nećemo se priključiti na hrvatsku mrežu, rekla je Vesna Hajsan Dolinar, dožupanica Karlovačke županije.

U HEP-u su nam potvrdili da s radovima počinju odmah, a tomu se nadaju i u Elektro Ljubljani. Jer njihovi radnici do stupova na hrvatskom tlu - za bilo kakvu intervenciju - nemaju dozvolu pristupa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!