Mještani Sitnog Donjeg bez uspjeha traže preseljenje odašiljača

16.08.2023.

07:00

Autor: Anamarija Škorić/Regionalni dnevnik/HRT

Još od srpnja prošle godine mještani Sitnog Donjeg traže preseljenje antenskog stupa Odašiljača i veza koji se nalazi na samo petnaestak metara od prvih kuća. Naime, nakon najave da će se stari stup zamijeniti trostruko većim, u strahu od zračenja - pomoć su tražili na svim razinama vlasti. No, bez uspjeha. Naime, sve zakonske odredbe, potvrđuju investitori, ispoštovane su - a projekt će biti na korist razvoju lokalne zajednice. 

S odašiljača koji će zamijeniti novi, čak tri puta veći, stanovnici Sitnog Donjeg, kažu, primaju kristalno jasan signal: nepoželjni su! 


- Ako se ovaj repetitor ovdje ugradi, nitko od nas zapravo ovdje ne želi provoditi vrijeme niti svoju buduću djecu ovdje dovoditi niti da oni odrastaju u takvom okruženju, kaže student Dino Rakić.


Naime, strahuju: s većim stupom i elektromagnetska zračenja će se pojačati. 


- Naše zakonodavstvo treba zapravo znatno postrožiti metražu i parametre izloženosti ka tome istome zračenju, kaže mještanin Zoran Kljajić.


Zbog toga, nude drugu lokaciju - 300 metara dalje. Dio troškova preseljenja platila bi županija, obećao je župan Marko Jelić, koji je posredovao u pregovorima. 


- Oni se nisu izjasnili, samo su se pojavili tri mjeseca kasnije s izvođačem radova i nastavili raditi kao da nismo ništa pregovarali, kaže Ante Rakić, bivši predsjednik Mjesnog odbora Sitnog Donjeg.


Iz Odašiljača i veza, kažu, od dogovora nisu odustali, ali županijske vlasti pristale su financirati samo pristupni put, ne i druge troškove. 


- Radi se o financiranju niskonaponskog voda, izrade novog idejnog rješenja i pripadajućih glavnih projekata te ostale pripadajuće dokumentacije za koje su predviđeni troškovi višestruko veći što povećava i troškove izgradnje, stoji u odgovoru Odašiljača i veza.


Potporu i zaštitu mještani su tražili i od Grada Šibenika. No, pred kamere gradski oci nisu htjeli - odgovorili su pismeno.   


- Službe Grada Šibenika u postupku izdavanja dokumentacije potrebne za gradnju objekata, uključivo antenskih stupova, vode se zakonskim i podzakonskim aktima i njima propisanim procedurama. Mišljenja mjesnih odbora nisu dio te zakonske procedure, stoji u odgovoru Grada Šibenika.


Kakve su to procedure, kakva je to država? - pitaju se mjesne vlasti. 


- Mi smo ti koji tu živimo, mi smo građani ove zemlje - ako mi nemamo prava, tko ih drugi onda ima?, kaže Toni Rakić, predsjednik Mjesnog odbora Sitnog Donjeg.


Prava, pak, imaju - investitori. Naime, od svih članica Europske unije jedino u Lijepoj Našoj građevinska i lokacijska dozvola za antenske stupove nije potrebna, a među rijetkim smo zemljama i bez obveze provođenja javne rasprave. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!