Mještani Turnja dočekali početak izgradnje obilaznice

02.07.2020.

15:47

Autor: Tanja Kuturovac/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

default error photo
Obećavana je punih 10 godina, a tek je pogibija 10-ogodišnjeg dječaka i ustrajnost roditelja i građana, natjerala mjerodavne da obećano i ispune. Obilaznica će se graditi 2 godine, a stajat će više od 150 milijuna kuna.
Mještani Turnja dočekali su početak izgradnje obilaznice na državnoj cesti broj 1. Obilaznica će se graditi 2 godine, a stajat će više od 150 milijuna kuna.

Bageri  na nastavku brze ceste kroz Karlovac. Čekalo se ovo cijelo desetljeće. Svemu je prethodilo višegodišnje upozoravanje mještana Turnja da ne mogu živjeti od prometa, posebice kamiona. Bez rezultata.

Tek kad je na pješačkom prijelazu poginuo 10-godišnji dječak - odgovorni su se trgnuli. No ni tada ništa ne bi bilo da mještani nisu organizirali prosvjedne šetnje. Dva su mjeseca na nekoliko sati usporavali promet tim dijelom državne ceste broj 1.

- Bili smo složni, evo to je vro bitno za reći, jer bez naše zajedničke sloge, međusobne pomoći i ustrajnosti mislim da ni ovoga danas ne bi bilo, ističe Ivana Pregelj Matičić, Vijeće roditelja OŠ Turanj.

- I sad se ježimo. Napokon smo i to dočekali da vidimo bagere da napokon počinju raditi, da je ta ploča postavljena. Danas je i građevinska dozvola pravomoćna postala, kaže Nataša Lemić, predsjednica Udruge "Naš Turanj".

Radove izvodi tvrtka GIP Pionir iz Zagreba koja je danas uvedena u posao. Na trasi dugoj 9 i pol kilometara trebat će izgraditi 2 nadvožnjaka i 1 vijadukt. Takozvani Vukelićev most napokon će dobiti svoju funkciju.

- Paralelno s radovima na ovim dionicama gdje se može radit, treba još odradit dio imovinsko-pravnih odnosa, ali to je sve u postupku i ja vjerujem da će ove dvije godine o kojima se govori zaista biti realne, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić

U međuvremenu mještani i dalje moraju biti oprezni. Unatoč fizičkim barijerama, nadzornim kamerama i ostalim mjerama sigurnosti jureći automobili i kamioni tik uz školu, vrtić ili ljekarnu izazivaju strah i nelagodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!