Mještani Vranja boje se onečišćenja, podnijeli i sudsku tužbu

28.02.2023.

17:04

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Mještani Vranja protiv izgradnje prekrcajnog bazena

Mještani Vranja protiv izgradnje prekrcajnog bazena

Foto: HTV / HRT

Mještani Vranja podno Učke pokrenuli su peticiju i podignuli sudsku tužbu protiv izgradnje prekrcajnog bazena na tamošnjoj željezničkoj stanici. Naime, prošlog su ljeta HŽ Infrastruktura i privatni investitor sklopili Ugovor za iskrcaj kamena iz vlaka u bazene na željezničkoj stanici Vranja u općini Lupoglav, prekrcaj kamena u kamione i prijevoz prema tvornici kamene vune u Pićnu. Mještani smatraju da će mi kvaliteta života biti značajno narušena te zahtjevaju zaustavljanje investicije.


Više od stotinu mještana Vranja već desetljećima živi s bukom i prašinom iz obližnjeg kamenoloma, a sada će se ondje i prekrcavati kamen iz vlakova. Podnijeli su tužbu protiv investitora na Upravnome sudu u Rijeci.

- Zato jer se doista bojimo onečišćenja i buke, prašine, koje će se širiti prekrcajem ovog kamena iz vlakova u prekrcajne bazene i onda utovarom u kamione koji će se voziti ovom našom nerazvrstanom cestom do uključenja na državnu cestu, kaže Jasna Zuliani, mještanka Vranja.

Traže bolje upoznavanje s projektom, izgradnju bukobrana. Ne dobiju li to, zahtijevaju izmještaj bazena.

- Samim time što su prikupili peticiju što čini dvije trećine stanovnika općine, treba uzeti njihovo mišljenje u obzir, rekla Irena Burba iz Udruge Zelena Istra.

- Mi tu u Vranju, 138 potpisnika peticije, čvrsti smo u stavu da se ne dopusti ta gradnja, ta investicija, kazao je mještanin Milan Brozić.

No, ističu u općini Lupoglav na prezentaciji projekta svi su zainteresirani dali suglasnost.

- Investitor je na prezentaciji na pitanje o buci i prašini rekao da je spreman, ako mjerenja pokažu da će buka biti iznad vrijednosti, napraviti bukobrane i zaštititi kuće koje su u blizini s kamenim blokovima da ih se zaštiti od prašine, kaže Franko Baxa, načelnik Općine Lupoglav.

Investitor spreman na suradnju


Investitor u pisanome priopćenju ističe da projekt ima sve potrebne dozvole i od interesa je za Republiku Hrvatsku.

"... nema potrebe stopirati projekt koji potiče gospodarstvo i revitalizaciju željeznice. Treba dati potporu kako bi se rasteretio cestovni promet i pokrenuo prijevoz tereta željeznicom što može pomoći razvoju gospodarstva Istre", priopćeno je među ostalim.

Investitor napominje da je spreman na suradnju te bi prije sudskoga procesa možda trebalo da svi uključeni sjednu za isti stol i pronađu zajedničko rješenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!