Mladen Novosel ponovno izabran za predsjednika SSSH

03.12.2022.

09:24

Autor: Hina/HRT/R.S.

Mladen Novosel, SSSH

Mladen Novosel, SSSH

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Na još jedan mandat za predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izabran je Mladen Novosel, a okupljeni zastupnici u petak su na kongresu u Tuheljskim Toplicama, uz ostalo, prihvatili i Rezoluciju o jedinstvu radnika privatnog i javnog sektora, izvijestio je SSSH.


SSSH okuplja više od 100 tisuća radnica i radnika iz širokog niza djelatnosti privatnog i javnog sektora, a na devetom kongresu pod nazivom Za Hrvatsku zadovoljnih radnika izabrani su i članovi Nadzornog odbora i Statutarne komisije.


U uvodnom govoru Mladen Novosel osvrnuo se na prošlo mandatno razdoblje i kazao da je SSSH, unatoč često nenormalnim uvjetima u kojima su radili članovi sindikata i u kojima se obavljao sam sindikalni rad, pokazao spremnost na akciju i sposobnost prilagodbe kriznim situacijama.


- Naša je zadaća i odgovornost i tu opet podjednako mislim na Savez i na sve naše sindikate, osvijestiti radnike da se situacija na tržištu rada promijenila i da im se snaga znatno povećala, potaknuti ih i pomoći im da se organiziraju, i da tako sindikalno organizirani, kroz kolektivne pregovore, a ako treba i štrajkove, zahtijevaju i bore se za ono što im pripada - plaće i rad po mjeri čovjeka, rekao je Novosel.


U Programu rada SSSH 2022. - 2026. najavljen je daljnji rad na izgradnji snage sindikata i poticanje sindikalnih integracija, kako unutar središnjice, tako i izvan nje, oblikovanje javnih politika, snažnije koordiniranje kolektivnog pregovaranja s ciljem povećanja pokrivenosti radnika granskim kolektivnim ugovorima, te sindikalno djelovanje vezano uz digitalnu tranziciju svijeta rada i zagovaranje ambicioznih politika ublažavanja klimatskih promjena.


Rezolucija o jedinstvu radnika privatnog i javnog sektora


Prihvaćena je Rezolucija o jedinstvu radnika privatnog i javnog sektora, kojom je SSSH najavio da će aktivno poticati suradnju udruženih sindikata iz javnog i privatnog sektora, kako u središnjici tako i na cijeloj sindikalnoj sceni Hrvatske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!