Mioković podnio zahtjev za ispis iz HDZ-a

29.09.2021.

16:07

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zarko Basic/Davorin Visnjic / PIXSELL

Mladež HDZ-a najavila je pokretanje stegovnog postupka vezano za daljnje članstvo u stranci predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Mihovila Miokovića, čiji su financijski potezi ovih dana u fokusu medija, a njegov je opoziv zatražio Studentski zbor. Mioković je danas podnio zahtjev za ispis iz stranke jer, kako kaže, ne želi biti dodatni teret stranci.


Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Mihovil Mioković (HDZ) podnio je u srijedu zahtjev za ispis iz članstva Hrvatske demokratske zajednice jer ne želi biti dodatni teret stranci, potvrdio je Hini glasnogovornik HDZ-a.

Mioković je u svojem dopisu stranci dodatno naglasio kako se "osjeća u potpunosti neopterećeno, olakšano i zadovoljno" jer je, kaže, "odlučno postupio prikazati maksimalnu financijsku transparentnost i kada bih opet imao priliku, ne bih ništa mijenjao".

Optužbe svojih kolega smatra u potpunosti neopravdanima i spreman je snositi posljedice za svoje odluke.

Na kraju je rekao da je "Hrvatska demokratska zajednica bila, ostala i ostat će njegova jedina stranka" te da spremno čeka poziv za ponovnim učlanjenjem, ako do njega ikad dođe.

- Sa sigurnošću tvrdim kako je HDZ organizacija koja cijeni transparentnost i najozbiljnija organizacija u Hrvatskoj, zaključio je.

Mioković je jučer na svom Facebook profilu, u sklopu najave kandidature za reizbor za predsjednika Studentskog zbora, objavio sve fakture koje je potpisao u svom mandatu, kako bi njegov rad bio transparentan. Međutim, mediji su proučivši račune zaključili kako je 700.000 kuna Mioković "spiskao" na skupe mobitele i laptope, kamere, individualni komunikacijski trening, uredsku opremu i promotivni materijal, dok je račune slao na potpis prorektoru za poslovanje Sveučilišta Tonćiju Lazibatu. U razgovoru s medijima, Mioković je poručio da stoji za svojih odluka.

Mladež HDZ-a pokreće stegovni postupak

Mladež HDZ-a priopćila je kako "HDZ nema nikakvih veza s njegovim postupcima, odlukama i financijskim poslovanjem Studentskog zbora".

- Zalažemo se da Sveučilište u Zagrebu utvrdi sve činjenice oko navedenih troškova te slijedom toga pokrene i odgovarajuće postupke. Troškovi Studentskog zbora trebaju biti potpuno transparentni i racionalno korišteni u skladu s jedinim ciljem, a to je borba za prava i standard svih studenata, navode u priopćenju. Slijedom navedenog, Mladež HDZ-a sukladno odredbama Statuta pokrenut će stegovni postupak vezan uz daljnje članstvo Miokovića u stranci.

Studentski zbor traži opoziv

O slučaju se u srijedu oglasio i zagrebački Studentski zbor objavom na Facebooku u kojoj poručuju da Mioković treba odstupiti s mjesta predsjednika i povući kandidaturu za idući mandat.

Skupštini Studentskog zbora uputili su prijedlog za njegovim opozivom zbog narušavanja ugleda Zbora i nesavjesnog upravljanja njegovim financijama.

- Kao studentski predstavnici dužni smo reagirati i poslati poruku da nam je ovakvo ponašanje i rasipništvo neprihvatljivo. To nije Studentski zbor, to nisu studentski predstavnici! Želimo naglasiti da članovi Studentskog zbora nisu bili upoznati s nerazumnim i nepriličnim trošenjem na račun Studentskoga zbora koje je predsjednik samostalno odobravao, tvrde.

Skupština je odobrila jedino financiranje audio-vizualne opreme i nije potvrdila niti jednu drugu stavku. Sporne stavke također nisu bile uvrštene u financijski plan niti u prenamjenu proračuna izglasanu na sjednici Skupštine 14. travnja 2021. godine.

Osim dvije stavke, hoodice s logotipom i bežičnih mikrofona, nabavljena oprema nije se koristila za provedbe projekata Studentskog zbora niti su voditelji projekata tražili njihovo financiranje, naglašavaju.

Članovima Zbora bili su dodijeljeni promotivni materijali, no nisu bili upućeni u nabavljenu količinu ni cijenu, a Mioković je u lipnju samostalno naručio dodatne promotivne materijale u iznosu od 185.869,06 kuna bez odobrenja Skupštine i informiranja kolega.

- Ovim sramotnim poslovanjem i našom neupućenošću, ali ne zbog nezainteresiranosti već zbog predsjednikove oholosti da djeluje sam, neupitno je i potpuno opravdano narušen ugled studentskih predstavnika, poručuju iz Zbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!