11:57 / 05.03.2018.

Autor: I.M./Hina/HRT

Mlađi od 19 ranjivi po pitanju financijske pismenosti

-

-

Foto: - / -

Prvi su put predstavljeni projekti koji se provode u školama, a trebaju poboljšati financijsku pismenost te omogućiti djeci i mladima stjecanje financijskih kompetencija.
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja obilježava se Svjetski i Europski tjedan novca. Prvi su put predstavljeni projekti koji se provode u školama, a trebaju poboljšati financijsku pismenost te omogućiti djeci i mladima stjecanje financijskih kompetencija.

Viceguverner HNB-a Bojan Fras kaže kako je istraživanje koje su proveli s HANF-om po modelu OECD pokazalo da su, kad je riječ o financijskim znanjima i vještinama, najranjivija skupina mlađi od 19 godina i oni koji još nisu ušli na tržište rada.

Financijska pismenost u Hrvatskoj je na razini trojke što, kazala je ministrica Blaženka Divjak, ne bi bilo loše da nisu uočene skupine koje imaju puno nižu pismenost, a jedna od njih su mlađi od 19 godina, stariji od 70, stanovnici ruralnih područja i slabije obrazovani građani.

Ministrica je najavila da od jeseni u eksperimentalne škole uvode međupredmetnu temu "poduzetništvo", u kojem se značajan dio odnosi na financijsku pismenost, a godinu nakon toga u sve škole.

"Financijska pismenost je, kao i zdrava prehrana, temelj za kvalitetniji život jer teško možemo zamisliti da danas netko može kvalitetno živjeti ako ne zna raspolagati s novcem i istovremeno razumjeti financijske proizvode, rizike i mogućnosti na financijskom tržištu", rekla je Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!