18:35 / 09.11.2018.

Autor: M.H./M.M./HRT

Mladi odlaze, stari umiru

-

-

Foto: - / -

I dok političari još traže rješenja kako revitalizirati Hrvatsku, slavonska sela sve više izumiru. Mladi odlaze u potrazi za poslom, stari umiru, djece je sve manje.
I dok političari još traže rješenja kako revitalizirati Hrvatsku, slavonska sela sve više izumiru. Mladi odlaze u potrazi za poslom, stari umiru, djece je sve manje. Problem su i loša prometna povezanost te infrastruktura. Donosimo priču iz općine Levanjska Varoš u Đakovštini, na granici Osječko-baranjske s Požeško-slavonskom županijom. Kraj bogat prirodnim ljepotama jedan je od najsiromašnijih u Slavoniji.

Na kraju sela Majara živi 46-godišnji Anto Vardić. Anto plete čarape po čemu je i dobio nadimak - Čarapica.

"Živim od ovaca i od čarapa. I eto malo prodamo čarapa i svakako se borimo i idemo, kaže Anto koji živi sam. U dugim zimskim mjesecima veze, plete, kukiča. Nikada se nije ženio, a takvih, sve starijih neženja u tom je kraju sve više.

Staračka domaćinstva u tom kraju na granici dviju županija nisu rijetkost. Najstarijem stanovniku Slobodne Vlasti devedeset i druga je na leđima.

"Nemaju od čega živjet, pa bježe dalje. Mladi odoše, stari pomriješe i nema, selo prazno, kaže Pavo Mindek iz Slobodne Vlasti.

Jedina je trgovina u općinskom središtu, kao i škola. Učiteljica Majda ove godine vodi najmanji razred prvašića do sada.

"Iznenadio me broj učenika, to je čitavih troje. Kako ja znam reći među svojim prijateljima. Gledajte koliko je to - jedan, dva, tri, malo čudno i za reći", kaže učiteljica Majda Rončević.

U nekim selima nema fiksnih telefona, nema čak ni signala za mobitel, no najgore što nema ni asfaltirane ceste, koja bi možda udahnule život u ovaj kraj, dala i poticaj za razvoj turizma, pa tako i mogućnost za nova radna mjesta. No nastavi li se ovako, za nekoliko desetljeća ova bi sela mogla ostati potpuno prazna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!