Mladić preminuo na ulici, Hitna mu nije mogla pomoći

12.08.2018.

22:49

Autor: HRT

default error photo
U Hitnoj pomoći, kako tvrde svjedoci, nije bilo liječnika, samo tehničar i sestra. Građani su svoje ogorčenje podijelili na Facebook stranici Zaprešić bez cenzure.
Tragedija se dogodila u Zaprešiću, mladiću je u posljepodnevnim satima na ulici pozlilo, ali je preminuo po dolasku Hitne pomoći, nakon što su mu pokušali pomoći i prolaznici. U Hitnoj pomoći, kako tvrde svjedoci, nije bilo liječnika, samo tehničar i sestra. Građani su svoje ogorčenje podijelili na Facebook stranici Zaprešić  bez cenzure.

Tvrde kako u zaprešićkom vozilu Hitne pomoći koje je izašlo na teren nije bilo defibrilatora. Zaprešićka Hitna pomoć ima samo jednog liječnika i on u tom trenutku nije bio dostupan. Na mjesto događaja došlo je i drugo vozilo Hitne pomoći iz Jaske. Pokušali su reanimirati mladića, ali nije mu bilo pomoći.

Podsjetimo, ustroj Hitne medicinske pomoći, koji je na snazi od 2011. predviđa postojanje timova T1 i T2. 'Tim T1' čine liječnik specijalist hitne medicine i medicinska sestra ili tehničar i vozač. 'Tim 2' sastavljen je samo od medicinske sestre ili tehničara. Iako su morali imati specijalističko usavršavanje s područja hitne medicinske pomoći, pokazalo se da ovakav tim u praksi sve teže funkcionira. Već pri uvođenju novog sustava kritičari su ga smatrali neodrživim. 

Poslali smo upite HZZO-u, Ministarstvu zdravstva i Domu zdravlja u Zaprešiću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!