Mladiću iz Čakovca trajno oduzet skupocjeni Porsche

14.10.2022.

23:42

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/HRT

Porsche je sada u vlasništvu države

Porsche je sada u vlasništvu države

Foto: Dnevnik / HRT

Skupocjena vozila, obijesna vožnja i alkohol sve češće pune stupce crne kronike, a vozači se nerijetko na kazne oglušuju. No, čini se da je takvim višestrukim počiniteljima ipak odzvonilo. Mladiću iz Čakovca trajno je oduzet skupocjeni Porsche. Sada je u vlasništvu države. 

Vožnja bez vozačke, zbog čak 12 kaznenih bodova, za 28-godišnjeg Međimurca bila je - najskuplja vožnja. Njegov novi, skupocjeni Porsche Cayenne parkiran je u dvorištu policije. 


- Izmjenom zakona o sigurnosti prometa na cestama vozaču recidivistu koji počini dva ili više prekršaja, a prekršajno je kažnjen od suda, policija može privremeno oduzeti vozilo, ističe Siniša Šajnović, načelnik Postaje prometne policije Čakovec. 


Visoki prekršajni sud potvrdio je presudu Općinskog suda. Vozilo mu je trajno oduzeto. I nije jedini. Od 2019. međimurska policija privremeno je oduzela 25 vozila, od kojih 12 trajno. 


- Ti prekršaji koje je počinio morali bi biti najteži - znači, vožnja pod utjecajem alkohola, iznad 1,5 promila, vožnja kad je oduzeta dozvola prije stjecanja prava i još nekoliko prekršaja, kaže Šajnović. 


Ispravno ili ne - Međimurcima je to od jutra glavna tema:


- Smatram da je to moja imovina i da ju ne može oduzeti, nek me kazni na bilo koji drugi način.


- To je opasnost za druge vozače i za nas sudionike u prometu. 


- Mislim da je. Tate kupuju skupe aute i daju djeci da rade što hoće. 

 

U Hrvatskoj je od početka 2021. do kraja rujna privremeno oduzeto najmanje 460 vozila, od čega 53 trajno. Ona se prodaju, a prihod ide u državni proračun - osim ako jedinicama lokalne samouprave i neprofitnim organizacijama nisu pogodna za obavljanje dužnosti. Treća je opcija - uništavanje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!