08:57 / 22.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Mlaka: posvećenje hrama i molitveno sjećanje na Jasenovac

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako je najavio dolazak, srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin nije se pojavio.
Danas, na obljetnicu proboja logoraša iz koncentracijskog logora u Jasenovcu, održava se službena komemoracija, a obilježavanje jasenovačke tragedije održano je i u obližnjem selu Mlaka u kojem žive Srbi.

Ondje su se na posvećenju hrama sv. proroka Ilije i molitvenom sjećaju okupili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, srpski crkveni patrijarh Irinej, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, Milenko Ristić, izaslanik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, veleposlanica Republike Srbije u RH Mira Nikolić, saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević i Saša Milošević iz SNV-a.

Iako je najavio dolazak, srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin nije se pojavio. Nakon što je izjavio da o njegovu dolasku u Hrvatsku može odlučiti samo Aleksandar Vučić kao zapovjednik Vojske Srbije - hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je kako Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku.Zamoljen da komentira to što Vulin nije u ovom trenutku dobrodošao, Nedeljko Čubrilović poručio je kako bi bilo bolje da se drukčije gledamo, "kao susjedi", i da šaljemo jedni drugima drukčije poruke. "Ne vodi ničemu ni gruba riječ, a pogotovo ne gruba poruka. Nadam se da takvih scena ni takvih poruka više neće biti na ovom prostoru", istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!