Mladi poručuju: Vukovar je svake godine sve bolji, nije više tako tužan

16.11.2021.

20:32

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/IMS/HRT

Vukovarci se ovih dana uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara prisjećaju tragičnih događaja iz studenoga 1991.

Vukovarci se ovih dana uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara prisjećaju tragičnih događaja iz studenoga 1991.

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Za dva dana u Vukovaru će se, kolonom sjećanja, obilježiti trideseta godišnjica pada grada heroja. Ove godine, uz trasu kretanja tužne kolone bit će i podsjetnici da zločinci još nisu kažnjeni. Danas su, bacanjem vijenaca u Dunav, počast svim žrtvama odali predstavnici Srba u Hrvatskoj i izaslanik srbijanskog predsjednika Veran Matić.

Predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj odali su počast svim Vukovarcima nestalim i ubijenim 1991. Niz Dunav je pušten vijen,ac a svijeće su upalili i podno sivog obeliska na Ovčari. 

- Pitanje nestalih i odgovornih za zločine zajednička je tema u kojoj bismo svi trebali podnijeti svoj dio odgovornosti, i Zagreb i Beograd. Ne samo da podržavamo nastavke razgovora između predstavnika Vlada, nego da što prije dođe do konkretnih rezultata, poručio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević kazao je kako Grad Vukovar zaslužuje da se sjetimo njegovog stradanja i da se sjetimo svih koji su stradali te onih koji se vode kao nestali. Isto tako, dodao je - Vukovar zaslužuje da u sve ostale dane bude grad života grad tolerancije, dijaloga i različitosti te grad koji gradi sretniju sadašnjost i budućnost. Potpredsjednik Milošević žrtvi Vukovara poklonit će se i u koloni sjećanja.

Uz trasu kojom će ona prolaziti vukovarski je gradonačelnik Ivan Penava danas postavio izložbu pod nazivom "Optužnica" te upozorio kako zločinci ni dan danas nisu kažnjeni: "Kao gradonačelnik građana grada Vukovara, svojih građana, a u ime 1292 poginulih Vukovaraca, u ime kojih nema tko govoriti jer su ubijeni, a za čiju smrt nitko nije odgovarao", poručio je.

Poruka mladih

Tri desetljeća od Domovinskog rata te rane nisu zaboravljene. Vukovarki Dariji Matković studeni izvuče najbolnije uspomene. Za cvjećarke Dijanu i Mirjanu suživot cvjeta. Mladi poput njih grade Vukovar. I poručuju: Vukovar je svake godine sve bolji i bolji. Mladi ljudi ostaju, vraćaju se i nije više tako tužan.

Iako prošlost ne zaboravljaju, ovi mladi Vukovarci ne odustaju od napora da u Gradu Heroju zajedno grade bolju budućnost. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!