09:42 / 27.02.2022.

Autor: HRT

Mlinarić iz Crvenog križa: Obitelji koje su došle jako su prestrašene, pružamo im pomoć

Ante Mlinarić, Hrvatski Crveni križ

Ante Mlinarić, Hrvatski Crveni križ

Foto: HRT / HTV

Prve izbjeglice, kasno sinoć, stigle su i u Hrvatsku. Dočekali su ih djelatnici Crvenoga križa i smjestili u motel u okolici Zagreba. Ondje je trenutačno smještena 31 osoba. Ante Mlinarić iz Crvenog križa kazao je za HTV da se uglavnom radi o majkama s djecom i starijim osobama te da su vidno potreseni, pa im njihov tim pruža potrebnu psihološku pomoć. 

Mlinarić je kazao da je dvoje male djece jedne obitelji jučer bilo jako prestrašeno. 

- Odbijali su komunikaciju s bilo kime. I njihova majka je bila jako zbunjena. Nije znala ni u kojoj zemlji se nalazi. Smjestili smo ih i tim psiho-socijalne potpore radi s njima, dodao je.

Objasnio je da Crveni križ u svoje obrasce popisuje sve izbjeglice iz Ukrajine. Njihovi podaci će im kasnije koristiti kako bi ih mogli eventualno spojiti s obiteljima, budući da je Crveni križ Hrvatske u kontaktu s Crvenim križevima iz okolnih država. Razmjenjujemo informacije i nastojimo spojiti obitelji ako su razdvojene, kazao je Mlinarić. 

Prema sadašnjim informacijama devet osoba žele dulje ostati u Hrvatskoj, a 22 ih je u tranzitu i nastavljaju prema zapadnim europskim državama.

Mlinarić dodaje da se i dalje očekuje dolazak novih izbjeglica iz Ukrajine te da je Crveni križ spreman za njihov prihvat. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!