Grbin pozvao Vrhovni sud da donese odluku o slučaju švicarskog franka

14.06.2023.

Zadnja izmjena 11:38

Autor: Hina/HRT/A.S.

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnik Peđa Grbin (Klub SDP-a) pozvao je Vrhovni sud da donese odluku o slučaju švicarskog franka i oslobodi neizvjesnosti građane koji su podnijeli tužbe.

Grbin pozvao Vrhovni sud da donese odluku o slučaju švicarskog franka

- Pozivam s ove govornice Vrhovni da radi svoj posao i donese odluku. kazao je Grbin u slobodnom iznošenju stajalištu odbacivši pritom da vrši pritisak na sud.

Rok za podizanje tužbi građana protiv banaka vezano za kredite u švicarskim francima istječe večeras u ponoć.

Grbin je napomenuo kako danas nastupa zastara u slučaju švicarskog franka, te da je podneseno oko 60 tisuća tužbi.

- A Vrhovi sud još uvijek nije donio odluku koja je u veljači vraćena iz evidencije sudske prakse na ponovno razmatranje i odlučivanje; četiri mjeseca Vrhovnom sudu treba da se zbroji i da odluči o ovom predmetu, ustvrdio je predsjednik SDP-a.

Jeckov o zlouporabi ugovora

Donošenje odluke, istaknuo je, važno je zbog neizvjesnosti i nedostatak pravne sigurnosti koja postoji kod građana koji su podnijeli tužbu i ne znaju kakva će biti odluka o njihovom predmetu ali i činjenice da je hrvatski pravosudni sustav nepotrebno zatrpan sa 60 tisuća predmeta.

Dragana Jeckov (Klub SDSS-a) u slobodnom govoru upozorila je na čestu zlouporabu ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju koji se često sklapaju sa starijim građanima. Pozvala je na stalnu kampanju o rizicima sklapanja takvih ugovora te istaknula da javni bilježnici i sudovi moraju biti zadnja brana prije potpisa ugovora.

Neophodno je, dodaje, uvesti i obvezno savjetovanje prije sklapanja takvih ugovora. Jeckov predlaže i sklapanje takvih ugovor na probni rok uz nadzor socijalne službe, te osnivanje registra koji bi bio dostupan nadležnim institucijama kako bi se ograničio broj ugovora koji jedna osoba može sklopiti.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) pozvala je pak na potpisivanje peticije za dostojanstvenu plaću ali i na solidarizaciju svih radnika i pokretanje generalnog štrajka.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić pozvao je ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da se hitno uruči otkaz nastavniku zagrebačke Drvodjelske škole, jer je pisao "bljuvotine po Facebooku", i poručio da je u Hrvatskoj propao plan suživota.

Pročitavši što je nastavnik zagrebačke Drvodjelske škole Aleksandar Gregurić na Facebooku pisao o ubijenima na Ovčari, Mlinarić je u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru poručio da on treba dobiti momentalni otkaz, kaznenu prijavu i zabranu rada bilo gdje u državnoj ili javnoj službi.

 - I svi abolirani četnici trebali su dobiti zabranu rada u državnoj i javnoj službi, poručio je.

Mlinarić: Djecu se na ekskurzijama vodi u Srbiju

No, tvrdi Mlinarić, HDZ ih je doveo u Sabor, za državne tajnike imamo ljude koji su bili "tobdžije u Baranji", a okupacijski gradonačelnik Vukovara danas ima 2200 eura mirovine, dok se 3500 branitelja ubilo zbog učinjene nepravde.

- Suživota nema jer ga oni nikad nisu htjeli. Vi ste htjeli suživot sa SDSS-om da možete raditi ovo što je radio i Milošević, poručio je HDZ-ovcima.

Pozvao je ministra Fuchsa da pošalje inspekciju u sve škole u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji gdje djeca uče po srpskom programu, a na ekskurzijama ne posjećuju Hrvatsku već ih se vodi u Srbiju. 

- Vode ih na Taru, Zlatibor, a svaka ekskurzija je posjet manastirima, kazao je.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) ustvrdio je da slučaj u Drvodjelskoj školi pokazuje što se u Hrvatskoj trenutno događa.

- Ovo nisu izolirani slučajevi, oni se događaju na dnevnim razinama, a službe ne reagiraju, upozorio je.

Ocijenio je da te pojave ne bi bile poznate široj javnosti da pojedinci nisu o tome počeli pisati na društvenim mrežama i da se toga nisu uhvatili pojedini portali i mediji.

Podsjetio je na slučaj profesorice iz Borova Snežane Šević, koja je dobila nagradu od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u svojoj knjizi "Putevi nezaborava" pisala je gnjusne laži o Hrvatima i hrvatskim braniteljima.

- No, do danas Fuchs nije povukao tu nagradu, kaže Pavliček.

Dragana Jeckov (SDSS) poručila je pak kako postoji mala manjina glasnih ljudi, koji jedino znaju sijati mržnju protiv pripadnika srpske zajednice, putem društvenih mreža i ove govornice.

IDS-ov Emil Daus upozorio je na loše stanje u Hrvatskoj pošti kazavši da ljudima dolaze računi s debelim zakašnjenjem, a kada dođu često s njima stižu i opomene za neplaćene račune. Osim toga, građanima kasne i pozivi na važne specijalističke preglede, sudska ročišta i druge važne obaveze.

Nađ se zalaže za uvođenje četverodnevnog radnog tjedna

Vesna Nađ (Socijaldemokrati) založila se za uvođenje četverodnevnog radnog tjedna, rekavši kako nove generacije mladih radnika žele imati više vremena za obitelj, prijatelje i hobije, kako svoje najbolje godine ne bi proveli radeći po osam sati pet dana u tjednu.

Poručila je kako tzv. generacija Z, rođena sredinom 90-tih i odgojena s digitalnom tehnologijom, ne želi raditi prekovremeno jer više cijene slobodno vrijeme od onog provedenog na poslu.

- Oni su generacija na kojem će počivati naše gospodarstvo, stoga poslodavci trebaju razmisliti kako ih zadržati u svojim tvrtkama. Jedna od pogodnosti bio bi četverodnevni radni tjedan s 32 radna sata, smatra Nađ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!