15:46 / 17.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

MMF traži snažnu reformu javnog sustava - reakcije

Foto: Twitter, @imfNews

Foto: Twitter, @imfNews

Foto: - / -

Istaknuo je kako je Vlada u četiri godine pokazala čvrstinu kada je riječ o odgovornoj fiskalnoj politici.
Premijer Andrej Plenković u utorak je ocijenio da je najnovije izvješće Misije MMF-a pozitivno te kako su sugestije MMF-a o većoj produktivnosti, smanjenju siromaštva i nastavku reformi ono što i Vlada želi te radi. 

- Ovo je još jedno izvješće, ovaj put iz MMF-a, koje je pozitivno, ono je izrazito pozitivno ocijenilo sva postignuća, rekao je Andrej Plenković u izjavi novinarima. Istaknuo je kako je Vlada u četiri godine pokazala čvrstinu kada je riječ o odgovornoj fiskalnoj politici i da se vodi načelom da se troši onoliko koliko se zarađuje.- Za razliku od ranijih vlada nemamo gospodarski rast na temelju zaduživanja budućih generacija nego se on temelji na zdravom rastu. Zdrav rast znači smanjivati dug prethodnih vlada, smanjivati ne samo deficit nego doći u uravnotežen proračun i ostvarivati višak. To je nešto zbog čega imamo investicijski kreditni rejting, nešto zbog čega kročimo jako dobro naprijed prema europskom tečajnom mehanizmu II kao prvom koraku prema uvođenju eura, rekao je premijer. 

- Prema tome, sugestija MMF-a o većoj produktivnosti, smanjenju siromaštva i nastavku reformi su ono što i mi želimo i radimo, ali ovo je još jedan ohrabrujući trenutak i izvješće jedne od međunarodnih financijskih organizacija koje nas, kao što sam više puta rekao, prate mikroskopski, rekao je premijer. 

Marić: Hrvatskoj potrebne snažne reforme

Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se na izvještaj MMF-a koji je zaključio da su Hrvatskoj potrebna veća i kvalitetnija ulaganja javnog sektora te snažne reforme  kako bi se smanjile razlike u dohotku u odnosu na ostale članice Unije.- U području javnih financija konstatirano je da su javne financije stabilizirane, uravnotežene. To je sigurno dobar iskorak, kao rezultat toga i kreditini rejting i otvorena je tema uvođenje eura. Međutim treba opet gledati dalje na koji način i kako fiskalna politika još više može dati dodatni doprinos gospodarskom rastu, poručio je Marić.

Možemo li biti zadovoljni izvješćem i je li nam MMF otkrio nešto što ne znamo u Temi dana govorili su Mladen Vedriš i Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.MMF apelira na snažnu reformu hrvatskog javnog sektora

U ponedjeljak, nakon završetka posjeta Hrvatskoj u sklopu godišnjih konzultacija sa zemljama članicama, na temelju članka IV. Statuta MMF-a, objavljena je završna izjava u kojoj se, među ostalim, ističe da su Hrvatskoj za premošćivanje jaza u prosječnom dohotku po stanovniku u odnosu na EU, uz povećanje ulaganja privatnog sektora, potrebna i veća te kvalitetnija ulaganja javnog sektora, što zahtijeva i snažne reforme javnog sektora. 

- U idućem razdoblju Hrvatska mora odgovoriti na važan izazov uspješnog produbljivanja integracije u Europu - među ostalim i budućim uvođenjem eura - u razdoblju brzih tehnoloških promjena. Razboritim ulaganjem treba dostići zemlje koje su ostvarile veći napredak. Međutim, za to su potrebne reforme za koje je od presudne važnosti snažna podrška širih slojeva stanovništva, istaknuli su iz MMF-a. 

Članovi Misije MMF-a u zaključnoj su izjavi, među ostalim, podržali odluku hrvatskih vlasti da ne smanji opću stopu PDV-a s 25 na 24 posto, imajući u vidu i nedavne zahtjeve za povećanje plaća. Preporučili su i da se u ovoj fazi ne smanjuju ni bilo koji drugi porezi jer bi se time mogli ponovno stvoriti proračunski manjkovi i umanjiti učinak smanjenja i nadalje povišenog javnog duga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!