Mnogi obiteljski domovi zatvaraju vrata za 4 godine?

03.02.2022.

07:00

Autor: Melita Homas/Dnevnik/P.F./HRT

Umirovljenica

Umirovljenica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nedavno izglasani, novi zakon o socijalnoj skrbi donosi promjene i u brizi za starije osobe. Obiteljski domovi moraju se do 2026. reorganizirati u ustanovu u sustavu socijalne skrbi, što neki neće uspjeti i morat će se zatvoriti. Mnoge starije i nemoćne osobe naći će se u problemima jer im je smještaj upravo u obiteljskim domovima jedino rješenje.


S 350 korisnika Dom za starije i nemoćne u Osijeku najveća je takva ustanova u županiji. Sufinancira ga osnivač pa su cijene i raspon usluga prihvatljivije nego u privatnom sektoru.

- Zna se da je kod nas poveća lista čekanja. Imamo preko 3000 zahtjeva, ali napominjem nije to ništa strašno i alarmantno jer svatko dočeka nekako svoj red. Tako da smo popunjeni uvijek, rekao je ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Osijeku Vjekoslav Ćurić.

Korisnici ističu da vrijedi čekati.

- Prvo smo se suprug i ja zapisali, onda je on umro, ja sam došla, nakon 6 ili 7 godina čelanja, rekla je korisnica doma Marija Bite.

- Meni je super. Predivno je sve unutra, čisto, uredno, hrana dobra, sve, opisala je korisnica Marija Lacković.

U domovima čiji je osnivač Osječko-baranjska županija ukupno je oko 800 mjesta. U privatnim ustanovama kapacitet je 600, a u obiteljskim domovima 500 osoba. U obiteljski dom u Ivanovcu Ljerka Čaušić stigla je nedavno. Nije mogla čekati.

- Djeca su našla najbolji smještaj što se tiče mene, gdje ću se ja najbolje osjećati. Dok sam bila u bolnici oni su našli ovaj obiteljski dom, rekla je Čaušić, korisnica obiteljskog doma u Ivanovcu.

Novim zakonom mnogo se toga mijenja.

- Promjene su ogromne. Nas će se sada natjerati da moramo biti ili s manjim brojem kapaciteta ili s većim, no jednostavno tu su nemoguće misije pretvoriti obiteljski dom u ustanovu kao što je dom za starije i nemoćne, smatra vlasnica obiteljskog doma u Ivanovcu Martina Šinko.

- Kapacitet nam neće više biti 20, smanjiit ćemo kapacitet na 10 korisnika i do 2026. godine ćemo nastaviti, a što se tiče transformacije nećemo moći ući u to, rekla je vlasnica obiteljskog doma u Bilju Branka Milas.

Neki će morati preregistrirati djelatnost, dok će mnogi za četiri godine zatvoriti vrata. Nemaju ništa protiv strogih inspekcijskih nadzora. Kažu, ne mogu svi biti u istom košu zbog onih koji ne ispunjavaju ni osnovne uvjete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!