Mnogo je nagađanja u vezi s rekonstrukcijom Vlade

01.04.2022.

20:46

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Rekonstrukcija Vlade

Rekonstrukcija Vlade

Foto: Dnevnik / HTV

Skora rekonstrukcija Vlade i danas je jedna od glavnih političkih tema u zemlji. Mnogo je nagađanja, vidjet ćemo koja će se na kraju priče i ostvariti.

Na spekulacije da će se Ministarstvo obrane možda pripojiti Ministarstvu hrvatskih branitelja, ministar Medved odgovara da se starenjem braniteljske populacije u njegovu resoru otvaraju novi izazovi.

- Stoga sam stava da Ministarstvo hrvatskih branitelja i nadalje kao zasebno ustrojstveno tijelo u Vladi Republike Hrvatske ostane realizirati sve svoje programe i svoju misiju, kazao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja. 

Na pitanje znači li to da je spajanje nekih ministarstava otpisano, predsjednik Sabora odgovara.

- U ovom trenutku rekao bih da je sve otvoreno. Pustimo predsjedniku Vlade da izađe s prijedlozima i onda ćemo izaći pred javnost i objasniti ih, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora. 

S predsjednikom Sabora na sajmu u Gudovcu bila je i ministrica Marija Vučković, za koju kaže da dobro radi svoj posao. Za nju, kao i za ministricu Natašu Tramišak, jednako misli i HSLS-ov Dario Hrebak, koji podupire rekonstrukciju Vlade.

- HSLS nikad neće nikog niti ucjenjivati, niti postavljati ultimatume, niti uvjetovati, niti pritiskati kao što su to radile neke druge stranke ne tako davno pa smo vidjeli kako su te Vlade završavale. Mi smo ozbiljna stranka, izjavio je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a.

U međuvremenu, oporba ne miruje. Most je za prijedlog o pokretanju opoziva Borisa Miloševića, Josipa Aladrovića i Tomislava Ćorića prikupio 31 oporbeni potpis, ali bez onih SDP-a i platforme Možemo!

- S time smo onemogućili Andreja Plenkovića da udar DORH-a i USKOK-a na njegovu Vladu predstavi kao nekakvu ležernu rekonstrukciju, izjavio je Nikola Grmoja iz Kluba zastupnika Mosta i dodao: „Ti rokovi Plenkovićevi za nekakvo razmišljanje su znatno skraćeni.”

Na tvrdnju da bi članovi Vlade, čiji opoziv traži oporba, mogli otići prije nego što prijedlog dođe na dnevni red, Gordan Jandroković dodaje: "Dobro ste to primijetili. Koliko god Grmoja mislio da je mudar, uvijek mi nađemo rješenje za njega. Zna se koja je procedura, nakon što se taj prijedlog uvrsti u dnevni red, Vlada mora odgovoriti u roku 8 dana".

A Sabor, pak, o toj točki u roku od 30 dana mora održati raspravu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!