Mnogo ozlijeđenih u sudaru kamiona i automobila - vatrogasna vježba

09.11.2022.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Vatrogasna obuka sigurnosti u prometu

Vatrogasna obuka sigurnosti u prometu

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Kada se dogodi teška prometna nesreća na teren, uz ostale hitne službe, nerijetko izlaze i vatrogasci. Građani se često oslanjaju na njihovu spremnost, a oni svaki slobodan trenutak koriste kako bi se dodatno osposobljavali i bili što bolji. U Karlovcu je u tijeku međunarodna obuka sigurnosti u prometu.

Na autocesti se dogodio sudar autobusa i osobnog automobila. U autobusu je 40-ak putnika, a ozlijeđenih je mnogo. Do nekih se ne može doći bez rezanja dijelova autobusa.

Cilj je unesrećene što prije spasiti, točnije pružiti im prvu pomoć u okviru zlatnog sata.

Iako je riječ samo o radionici, svi sudionici ponašaju se kao da je situacija itekako stvarna.

- Za jako dobar i uigrani tim nema neke prevelike razlike zato što smo toliko istrenirani da su operativni postupci jednaki i na treningu i na intervenciji, kazao je Tin Butala iz Javne vatrogasne postaje Karlovac.

U današnje vrijeme svaka nesreća za vatrogasce je novi izazov, jer na prometnicama nisu samo uobičajena vozila, već i hibridna ili vozila na električni pogon.

U vježbi se zapalilo upravo hibridno vozilo.

Za ohladiti, potom i ugasiti bateriju automobila potrebno je potrošiti i do 20.000 litara vode. Kod takvih vozila posao nije gotov s gašenjem požara.

- Ima isparavanja, odnosno produkti gorenja tih baterija koje su litijske stvaraju razne vrste plinova, a sigurnost vatrogasaca uvijek je na prvom mjestu, kazao je Goran Ružić, voditelj smjene Javne vatrogasne postaje grada Zagreba.

- Morate zapravo znati kuda idu najjače struje, gdje prijeti opasnost vatrogascima. Upravo su to te edukacije, izazovi koji su uvijek pred nama, izjavio je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Vatrogasna obuka sigurnosti u prometu

Vatrogasna obuka sigurnosti u prometu

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

U dvodnevnoj radionici sudjelovali su i vatrogasni instruktori iz Slovenije i Norveške.

Fredrik Hoe Brann-Rednin iz Norveške kaže da metode, zajednički rad i kako su utrenirani vatrogasci ono što je najvažnije.

Goran Franković, vatrogasni zapovjednik Karlovačke županije tvrdi da svaka država ima određene standarde i da je bolje učiti se na iskustvima drugih nego na vlastitom iskustvu.

Radionice u okviru međunarodnog projekta pod nazivom "FIT" financira Norveška sa 100 tisuća eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!