Mobilna aplikacija Stop COVID-19

27.07.2020.

15:40

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavit će u 16 sati mobilnu aplikaciju Stop COVID-19.
Ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavili su mobilnu aplikaciju Stop COVID-19.

- Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije

- Na europskom se nivou rodila potreba koordinacije i razmjene informacija. Ova aplikacija nije osmišljena da prati odrđene lokacije, ona isključuje geolokaciju, već se radi o evidenciji kontakata, govori ministar zdravstva Vili Beroš

- Treba naglasiti da je do danas desetak članica EU-a lansirao aplikacije za praćenje kontakata i praćenje izloženosti bolesti COVID-19 bolesti. Cilj naše mobilne hrvatske aplikacije jest poboljšanje epidemiološke slike uz pomoć tehnologije, a koje omogućava brzo obještavanje osobe koje su bile izložene koronavirusu, dodaje.

- Nema nikakvog skupljanja podataka o korisnicima ove aplikacije, dodaje ministar.

Osigurana je prekogranična interoperabilnost.

- Pitanje je vremena, ako će ugroza trajati, kada će se EU regulacijom obvezati sve one koji prelaze granice da su korisnici aplikacije.

APIS je izradio aplikaciju, a ona je usklađena s Općom uredbom o zaštiti podataka.

Ministar dodaje da je riječ o dobrovoljnoj, korisnoj aplikaciji za aninomno obavještanje o izloženosti bolesti COVID-19, a uspjeh se temelji na savjesnom i solidarnom sudjelovanju građana.

Božinović: Mobilna aplikacija je sigurna

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je mobilna aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom, "Stop COVID-19" sigurna i da je prošla sve potrebne certifikate.

- Europska komisija je rekla da zdravstvene vlasti u svakoj državi članici trebaju biti te koje upravljaju tom aplikacijom. Pojednostavljeno rečeno, to je komunikacija između dva mobitela, pri čemu onaj koji eventualno dobije poruku da je bio u blizini osobe koja je zaražena ne zna tko je ta osoba, a osoba koja je zaražena može aktivirati tu aplikaciju samo ukoliko to želi, kazao je Davor Božinović uoči Predsjedništva HDZ-a.

Prema tome, kaže, nitko treći ne može znati ništa o njihovoj komunikaciji.

- Ne može biti sigurnije, uostalom aplikacija je prošla sve potrebne certifikate, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!