13:53 / 31.12.2020.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik u podne/HTV/IMS

Mobilne kućice za mještane Novog Sela Glinskog

Foto: HTV

Foto: HTV

Foto: - / -

One su potpuno opremljene: imaju dvije spavaće sobe, kuhinju, tuš, toalet, struju i grijanje.
Uz Petrinju teško je stradala i Glina, gdje su mnogi i ovu noć proveli u automobilima pokraj svojih razrušenih kuća. Večeras će umjesto u automobilima mještani Novog Sela Glinskog moći spavati u mobilnim kućicama koje su stigle i stizat će tijekom dana.

➡️ Akcija HRT-a UZ NAS NISTE SAMI - pomoć stradalim područjima
➡️ Razorni potresi u Hrvatskoj - informacije iz minute u minutuOvdje živi stotinu stanovnika u 35 kuća koje su u potresima iznimno oštećene. U većinu njih mještani niti ne mogu ući.Mobilne kućice su donacija privatnih tvrtki iz Hrvatske i Slovenije, ali i pojedinaca. Radi se o koordiniranoj akciji koju je organiziralo Ministarstvo turizma zajedno s Hrvatskom udrugom turizma i kamping udruženjem Hrvatske.

Ukupno 84 mobilne kućice namijenjene su za područje Gline, kao i sva okolna sela i mjesta gdje su ljudi ostali bez krova nad glavom. One su potpuno opremljene: imaju dvije spavaće sobe, kuhinju, tuš, toalet, struju i grijanje.Ono što je važno mještanima sela, instalirane su preko puta njihovih razrušenih kuća. Naime mnogi od njih nisu željeli napustiti svoje domove pa su spavali u automobilima u dvorištu. Bave se poljoprivredom, imaju i stoku, kažu -ne mogu otići. Ovako će moći biti na toplom, a preko puta na oku imati svoje kuće koje su u teškom i razrušenom stanju, javila je HTV-ova novinarka Jelena Bokun za Dnevnik u podne.Prve mobilne kućice u selu dočekali su ministar branitelja Tomo Medved, kao i ministrica turizma Nikolina Brnjac.     

   

            

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!