Moćne termovizijske kamere za nadzor granica

26.11.2019.

19:07

Autor: Borko Brunović/HRT

default error photo
Tehnologija nastala suradnjom policije i hrvatskih tvrtki omogućava da isti posao obavlja manje ljudi.
Na policijskoj akademiji u Zagrebu predstavljeno je 17 mobilnih termovizijskih uređaja namijenjenih zaštiti vanjske granice Hrvatske i Europske unije. Uređaji su u cijelosti hrvatski proizvod. Ove godine zabilježeno je oko 17 tisuća pokušaja ilegalnog prelaska naše granice, 160 posto više nego lani, a uhićeno je 860 krijumčara. 

Kamera mobilne termovizije s 10 metara visine "pod okom" drži prostor radijusa 5 kilometara. Softicirana tehnologija uvelike će olakšati nadzor nepreglednog terena - poglavito noću. Tehnologija nastala suradnjom policije i hrvatskih tvrtki omogućava da isti posao obavlja manje ljudi. Uz uštede ona omogućava i bržu reakciju.

- Krijumčari ljudima su jako dobro upoznati s kretanjem policije. Mi želimo biti čim fleksibilniji, čim više iznenađujući za hvatanje krijumčara, ističe načelnik Uprave za granice Zoran Ničeno.

Svaka jedinica ima autonomiju od 6 mjeseci i napaja se s pomoću solarnih ploča i etanola. Napredni sustav proizvod je hrvatske pameti.

- Dizajniranje sustava, mehanika, napajanje. Softveri koji time upravljaju, softveri koji se nalaze u centru. Znači ovo nije samo ovdje nego kompletan taj sustav se spaja u nadzorni centar koji je opet proizvod hrvatskih firmi, ističe tehnički direktor tvrtke Securitas Damir Dobrina.

Proizvod konzorcija četiriju hrvatskih tvrtki ima i izvozni potencijal.

- Ono se vrlo dopalo Europskoj komisiji i siguran sam da ovo rješenje koje je inovativno i hrvatsko će imati interesa možda i od kupaca iz drugih država članica EU, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

17 isporučenih mobilnih termovizija vrijedno je 47 milijuna kuna i većinom su financirani - europskim novcem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!